Ιράν: «Η Μαχσά Αμινί βασανίστηκε και την εξευτέλισαν»

Νέες καταγγελίες από συγγενείς της 22χρονης - 57 νεκροί στις διαδηλώσεις

Για βασανιστικό θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί κάνουν λόγο οι νέες καταγγελίες συγγενών της κοπέλας που έγινε το σύμβολο της εξέγερσης στο Ιράν. 

Ξάδελφος της κοπέλας, μιλώντας για πρώτη φορά στο Sky News κατήγγειλε ότι η Μαχσά βασανίστηκε κι εξευτελίστηκε από την αστυνομία Ηθών του Ιράν. 

«Φλέγεται» Το Ιράν - Διαδηλώσεις Για Την Άτυχη Μαχσά Αμινί

Όπως είπε, η 22χρονη βρέθηκε στην Τεχεράνη για ψώνια με συγγενείς, ανάμεσά τους και ο αδελφός της Ασκάν. 

Μαχσά Αμινί

Ξάδελφος της Μαχσά Αμινί κατήγγειλε ότι η 22χρονη κοπέλα βασανίστηκε από την αστυνομία Ηθών του Ιράν

Κάποια στιγμή στον δρόμο συναντήθηκαν με μέλη της Αστυνομίας Ηθών. 

«Όταν την είδαν ισχυρίστηκαν ότι η Μαχσά δε φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Ο αδερφός της προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι ήταν επισκέπτες στην Τεχεράνη, ζητώντας τους να δείξουν επιείκια και να μην τη συλλάβουν. Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον αδερφό της, ενώ πήραν με τη βία την Μαχσά σε βαν για να την οδηγήσουν στο τμήμα της Αστυνομίας Ηθών», είπε ο ξάδελφος της 22χρονης.

«Ποτάμι» οργής στο Ιράν - 54 νεκροί λένε οι ΜΚΟ

Ο ίδιος μετέφερε και την μαρτυρία ενός ατόμου που ήταν στο ίδιο βαν με την 22χρονη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της βασανίστηκε και εξευτελίστηκε.

διαδηλωτές Μαχσά Αμινί

Μάρτυρας που ήταν μαζί της στο ίδιο βαν υποστήριξε ότι η 22χρονη ήταν ήδη νεκρή όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με τον ίδιο η νεαρή κοπέλα όταν έφτασε στο τμήμα άρχισε να χάνει την όρασή της και τις αισθήσεις της, με τον εξάδελφό της να καταγγέλλει ότι χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσουν στο σημείο διασώστες και μια ώρα για να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

«Από το νοσοκομείο Κάσρα έχουμε αναφορές ότι την ώρα που έφτασε εκεί ήταν ήδη νεκρή με ιατρικούς όρους. Είχε υποστεί διάσειση από ένα χτύπημα στο κεφάλι» συνέχισε ο εξάδελφος της 22χρονης.

Διαδήλωση για τη Μαχσά Αμινί: Γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους στο Σύνταγμα

Κατήγγειλε επίσης, ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τις αρχές του Ιράν στην οικογένειά της ώστε να εμφανιστεί στην ιρανική τηλεόραση καθώς και προσπάθειες να σωπάσουν οι γονείς και η αδερφή της. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η Μαχσά δεν είχε καμία εμπλοκή με την πολιτική όπως επιχειρήθηκε να μεταφερθεί από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εξέγερση Ιράν: Τουλάχιστον 57 νεκροί στις διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί με την επίσημη καταγραφή για τον αριθμό των θυμάτων από τις ιρανικές αρχές να κάνει λόγο για 41 νεκρούς, αλλά τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) να ανεβάζει τον αριθμό τους στους 57.

Μαχσά Αμινί

Μέχρι στιγμή τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

Φλέγεται το Ιράν: Ζητούν θάνατο των διαδηλωτών για την Μάχσα Αμινί

Στον απόηχο των προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο του Ιράν, ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος, Γκολαμχουσεΐν Μοσένι Ετζέι, δήλωσε την Κυριακή ότι «υπάρχει ανάγκη να ληφθεί αποφασιστική δράση χωρίς έλεος κατά του πυρήνα όσων διοργανώνουν τις διαδηλώσεις».

Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.

Ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξέσπασε η κοινωνική εξέγερση στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top