Ιρανή στο Star: «Άνδρες και γυναίκες έχουμε ενωθεί για να αγωνιστούμε»

Η 17χρονη μιλά για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

H 17χρονη Μπαράν από το Ιράν που τα τελευταία χρόνια ζει στην Ελλάδα με την αδελφή της και τη μητέρα τους μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μαρία Αλεβιζοπούλου για όλα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα της.

Ιράν: Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους - Στους 36 οι νεκροί

«Eίμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον χαμό της Μαχσά Αμινί και δε θα υπομείνουμε την κατταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άλλο στη χώρα. Άνδρες και γυναίκες, νέοι και μεγαλύτεροι, έχουμε ενωθεί για να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί στ' αλήθεια τα αξίζουμε και πραγματικά τα χρειαζόμαστε αυτές τις κρίσιμες ώρες», δήλωσε συγκινημένη η 17χρονη.

Από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας μου οι νεότεροι έχουν βγει στους δρόμους, επειδή νοιάζονται πραγματικά θέλουν να δουν τα πράγματα να αλλάζουν και είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω την οικογένειά μου να συμμετέχει σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.

Ιρανή στο Star

17χρονη Ιρανή στο Star: «Οι διαδηλώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ανατροπή της κυβέρνησης»

«Πιστέυω ότι δεν είναι ο κατάλληλος ηγέτης, γιατί όλα αυτα τα θέματα συνεχίζονται, χωρίς να αντιμετωπίζονται. Οι ανησυχίες του κόσμου πρέπει να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση», πρόσθεσε η κοπέλα.

Ιράν: Ο στρατός απειλεί να βγει στους δρόμους - Στους 36 οι νεκροί

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό είναι o θεμελιώδης σκοπός και ότι δεν επιτυγχάνεται από αυτή την κυβέρνηση, οπότε οι πολίτες εκεί πιστεύουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλους ηγέτες για τις αλλαγές ή να υποχωρήσουν, καθώς δεν είναι σε θέση να υπηρετήσουν.

«Καίγεται» το Ιράν - Μαζικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία της 

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.

Στο Ιράν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

Μαχσά Αμινί

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Σήμερα, χιλιάδες Ιρανοί έχουν κατέβει στους δρόμους. Οι μαζικές διαδηλώσεις έχουν πνιγεί στο αίμα και την καταστολή, ενώ ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει τους «εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top