Θάνατος Μαλένας - Ίριδας: Τι είπαν οι ιατροδικαστές στις καταθέσεις τους  

Οι αναφορές τους για τα αίτια των θανάτων των δύο αδελφών της Τζωρτζίνας

Video του δελτίου ειδήσεων του Star για τις καταθέσεις δύο ιατροδικαστών για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας     

Τις καταθέσεις των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα που υπογράφουν το πόρισμα που αποδίδει τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη σε ασφυξία από βίαιη ενέργεια, έλαβε σήμερα η 35η Τακτική Ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου.

Οι δύο εμπειρότατοι ιατροδικαστές με εντολή της Εισαγγελίας, τον περασμένο Απρίλιο και ενώ ήδη είχε προφυλακιστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της Τζωρτζίνας, μελέτησαν όλα τα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας το 2019 και της μόλις έξι μηνών Ίριδας το 2021 και παρέδωσαν τον Ιούνιο το πόρισμα τους.

Πάτρα: Aντίστροφη μέτρηση για τις απαντήσεις στον θάνατο της Τζωρτζίνας

Πολύωρες καταθέσεις από τους δύο ιατροδικαστές  

Σήμερα έδωσαν πολύωρες καταθέσεις, περίπου ένα τρίωρο ο καθένας, στην δικαστική λειτουργό, ώστε προφορικά να εκθέσουν τις παραμέτρους της έρευνας τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις της κ. Τζωρτάτου για το υλικό που επεξεργάστηκαν, τα δεδομένα που έλαβαν υπόψη τους αλλά και τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε ώστε να στοιχειοθετηθούν τα συμπεράσματα τους τα οποία εν πολλοίς οδήγησαν στην απαγγελία κατηγορίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Κούγιας: Γιατί δέχθηκα να αναλάβω τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθήνας Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλόγρηας στο πόρισμα που έχει στα χέρια της η δικαστική λειτουργός, αναλύουν λεπτομερώς τα επιστημονικά σημεία που κατέγραψαν τα οποία τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τόσο η Μαλένα, που πέθανε στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου "Ελπίδα", όσο και η Ίριδα, που πέθανε στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, κατέληξαν από μη παθολογικά αίτια.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Κομβικοί οι μάρτυρες που καταθέτουν σήμερα

Τι αναφέρουν για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας στο πόρισμά τους 

Με την ειδική γνώση και την εξειδίκευση που διαθέτουν, οι δύο ιατροδικαστές φέρονται να τονίζουν στο πόρισμα τους πως «ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου» οδηγεί βάσει της μεθοδολογίας που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των δύο παιδιών, σε «βίαιο μηχανισμό θανάτου».

Για τη Μαλένα, οι δύο ιατροδικαστές αναφέρουν ότι: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δια αποκλεισμού διάγνωση η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και οδηγεί τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι' αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών».

Όσον αφορά το έξι μηνών παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη, το πόρισμα τονίζει πως «με βάση τη μεθοδολογία κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου - στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)».

Οι δύο ιατροδικαστές υπογραμμίζουν επίσης ότι και τα δυο κοριτσάκια έχει αποκλειστεί η παθολογική αιτία θανάτου.

Τo πόρισμα Καρακούκη – Καλογρηά   

Όπως μετέδωσε η Τασούλα Παπανικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για το πόρισμα Καρακούκη – Καλογρηά, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου.

Για τη Μαλένα οι κ.κ Καρακούκης και Καλογρηάς ανέτρεψαν την ιατροδικαστική έκθεση της Χριστίνας Τσάκωνα που έδειχνε ηπατική ανεπάρκεια. Όπως αναφέρουν, «το παιδί πέθανε από ασφυξία. Κάποιος της έκλεισε μύτη και στόμα».   

Για την Ίριδα υπήρξε και πάλι ανατροπή στην ιατροδικαστική έκθεση της Αγγελικής Τσιόλα. Όπως επισημαίνουν, σημαντικό ρόλο στο θάνατο του βρέφους έπαιξε το πανάκι που βρέθηκε με κηλίδες αίματος.  

Τι έδειξε η εξέταση DNA για τα τρία κορίτσια 

Στο πόρισμα,  εκτός από τα συμπεράσματα των ιατροδικαστών για τα δυο κοριτσάκια,  υπάρχει και το αποτέλεσμα της εξέτασης DNA, για το αν τα τρία παιδιά της οικογένειας είναι μεταξύ τους αδέρφια. Η απάντηση είναι θετική και δίνει τέλος σε μια σεναριολογία πολλών μηνών.

Η ανάκριση για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με καταθέσεις και άλλων μαρτύρων .Όταν ολοκληρωθούν θα απολογηθεί η κατηγορούμενη και μητέρα των τριών κοριτσιών Ρούλα Πισπιρίγκου.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top