Φωτιά Ιωάννινα: Μαίνεται η πυρκαγιά που καίει δάσος στην Κόνιτσα

Στη μάχη για την κατάσβεσή της επίγεια και εναέρια μέσα

Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star για τις φωτιές που ήταν σε εξέλιξη

Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Κόνιτσα. Επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα.

 

 

Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερη ημέρα οι πυροσβέστες στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Με το πρώτο φως του ήλιου σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα για να κατασβέσουν την πυρκαγιά που καίει το δάσος πεύκης στον Αμάραντο.

Σύμφωνα με το epiruspost, επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα: το ελικόπτερο που εδρεύει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, δύο που ήρθαν από τον Άραξο και το Έρικσον που μετακινήθηκε από την Ανδραβίδα.

Οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με ερπιστριοφόρα μηχανήματα, οχήματα της πυροσβεστικής και του στρατού και δύο ομάδες πεζοπόρου της ΕΜΟΔΕ.

Μέχρι στιγμής, η φωτιά δεν απειλεί τον οικισμό και φαίνεται σταδιακά το μέτωπο να περιορίζεται με τις συνεχείς ρίψεις νερού που γίνονται από τα εναέρια μέσα.

Φωτιές: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών την Κυριακή - Δείτε σε ποιες περιοχές

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα μας κατά το τριήμερο Κυριακή - Τρίτη, 07 - 09.08.2022. 

Αιτία της σημαντικής αυτής επιδείνωσης αποτελεί η ενίσχυση των βόρειων ανέμων (>5 μποφόρ) σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, οι οποίες και θα αυξήσουν σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες κατά το διάστημα Κυριακή - Τρίτη , 07 - 09.08.2022 αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για δασικές πυρκαγιές τύπο καιρού  Hot + Dry + Windy (Εικόνα 1). 

  • Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, και περισσότερο τοπικά σε Σέρρες και Δράμα
  • Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και περισσότερο τοπικά σε Αν. Φθιώτιδα. 
  • Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Κρήτη και στις βορειότερες νήσους των Κυκλάδων
  • Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top