Φωτιά Πεντέλη: Γιατί δεν είχαμε νέο «Μάτι» - Τι έδειξε έρευνα

Τι συμπέραιναν επιστήμονες μετά από ανάλυση δεδομένων

Στο μικροσκόπιο ερευνητών του Καποδιστριακού και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μπήκε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Δεδομένα που συνέλεξαν από το πεδίο, από μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και από δορυφορικές εικόνες, οδήγησαν τους επιστήμονες σε σημαντικά συμπεράσματα για την πρόσφατη μεγάλη φωτιά.

Αποκάλυψη: Γιατί εξετάζει εμπρησμό η Πυροσβεστική για Πεντέλη, Δαδιά, Λέσβο

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας και εξήγησε γιατί - ευτυχώς - δεν υπήρξε νέο «Μάτι».

Αποκλειστικό: Κάνουν πλιάτσικο στα καμένα της Πεντέλης

Πεντέλη φωτιά

Στο μικροσκόπιο ερευνητών του Καποδιστριακού και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μπήκε η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη / Eurokinissi

«Είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους, έντονο ανάγλυφο, πολυσχεδές υδρογραφικό δίκτυο, μεικτή ζώνη δάσους και αστικού ιστού και μεγάλη ταχύτητα πυρκαγιάς», αναφέρει ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ.

Τραγωδία στο Μάτι: Πέρασαν 4 χρόνια - Συγκλονιστικό αδημοσίευτο υλικό

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει κάτοικος της Παλλήνης, «ήταν πολύ μεγάλη η εξάπλωση, λόγω των ισχυρών ανέμων. Κάτι σαν το μάτι».

O κ. Λέκκας εξήγησε γιατί στην Πεντέλη, δεν υπήρξε νέο «Μάτι», παρά τις πολλές ομοιότητες στις συνθήκες της πυρκαγιάς.

«Εδώ είχαμε να κάνουμε με μια έγκαιρη παρέμβαση με ένα αστικό ιστό, που διευκόλυνε την εκκένωση  της περιοχής, που διαφοροποιείται από το Μάτι», τόνισε. 

Πάντως, οι κάτοικοι στις καμένες περιοχές αναφέρουν πως μετά τις πυρκαγιές, φοβούνται τις επικείμενες πλημμύρες.

Την ίδια στιγμή, στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής για σύλληψη εμπρηστών έχει τεθεί υπερσύγχρονο drone, με ειδικές θερμικές κάμερες, που μπορεί να εντοπίζει ύποπτες κινήσεις ατόμων μέσα στο δάσος, ακόμα και από ύψος 500 μέτρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top