Καύσωνας διαρκείας και επικίνδυνες συνθήκες - Η προειδοποίηση Λαγουβάρδου

Ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες που έρχονται

Καύσωνας διαρκείας βρίσκεται προ των πυλών της χώρας και ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την ένταση του φαινομένου.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

«Αυτό που μας ανησυχεί αρκετά είναι η διάρκεια του καύσωνα. Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών», είπε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

Καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα - Ξεπερνά τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

«Θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστατεύσουμε τους οικείους μας». 

Ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποίησε πως θα επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. 

Ισπανία: Φονικός καύσωνας με πάνω από 1000 νεκρούς

Όπως εξήγησε, μάλιστα, το φαινόμενο που θα «χτυπήσει» τη χώρα θα είναι ένας συνδυασμός από υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια. 

Λαγουβάρδος: «Θα έρθουν πιο άγριοι καύσωνες»

Το μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής εμφανίζεται δυσοίωνο, καθώς, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ένταση.

«Βράζει» η Μ. Βρετανία: Σήμερα πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της με 40,2°C

«Αυτό που περιμένουμε από την κλιματική αλλαγή είναι οι μεγάλης διάρκειας, πιο “άγριοι” καύσωνες, με τους οποίους πρέπει να μάθουμε πλέον να ζούμε. Φοβόμαστε για ένα σημείο, στο οποίο δε θα υπάρχει επιστροφή, θα απορυθμιστεί το κλίμα και θα είναι δύσκολη οποιαδήποτε αλλαγή», ανέφερε. 

Κατέληξε ότι τις επόμενες μέρες θα επικρατήσουν άκρως επικίνδυνες συνθήκες. 

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το Σαββατοκύριακο τα ηπειρωτικά της χώρας θα «ψηθούν», αφού τοπικά οι βαθμοί. θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στην Αττική, με τις θερμοκρασίες των 31 – 32 βαθμών που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες, να αποτελούν παρελθόν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο καιρός αναμένεται αίθριος με ανέμους που πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, 6 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικά 7. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, με τα ηπειρωτικά της χώρας να ζεσταίνονται περισσότερο στους 37 με 38 βαθμούς. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top