Διακοπές... στο σπίτι τους θα κάνουν 4 στους 10 εργαζόμενοι

ΓΣΕΕ: «Η “φτώχεια των διακοπών” είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί»

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ

Διακοπές... στο σπίτι τους, φαίνεται ότι θα κάνουν και φέτος το καλοκαίρι τουλάχιστον 4 στους 10 Έλληνες, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να παραθερίσουν εκτός πόλης.

Συγκεκριμένα, έρευνα με στοιχεία του 2019 και του 2022 του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, κατατάσσει τη χώρα μας, με ποσοστό 43,4%, στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό που αδυνατεί να ανταπεξέλθει και να κάνει διακοπές, έστω και μία εβδομάδα. Το ίδιο δυσοίωνες είναι όμως οι προβλέψεις και για το φετινό καλοκαίρι.

Καλοκαίρι 2022: «Νοικιάζουν τα εξοχικά τους... για να βγάλουν τη χρονιά»

«Οι Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που δεν αντέχουν να πάνε διακοπές είναι πάνω από τους 1.629.000 που υπολογίζεται ότι ήταν το 2022, αν υπολογίσουμε την κρίση κόστους ζωής και τον πληθωρισμό φέτος. Αυτό καταγράφουν δεδομένα από έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο σε συνδυασμό με μικροδεδομένα από τη Eurostat», είπε ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ. 

διακοπές σε ελληνικό νησί

Πάνω από 1.629.000 Έλληνες δεν θα καταφέρουν να πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι (φωτ. αρχείου unsplash)

Στο μεταξύ το ίδιο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που καταγράφει η έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα των περασμένων ετών, περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αν και εργάζονται, δεν αντέχουν οικονομικά να πάνε διακοπές για μια εβδομάδα. Στην κατάταξη, πάνω από τη χώρα μας, βρίσκεται μόνο η Ρουμανία, με ποσοστό 47%, ενώ ακολουθεί η Λιθουανία με 41%. 

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ιταλία, με 8 εκατομμύρια, η Ισπανία με 4,6 εκατομμύρια και η Γαλλία με 4,1 εκατομμύρια έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων που χάνουν τις διακοπές.

3+1 κάμπινγκ κοντά στην Αθήνα για οικονομικές εναλλακτικές διακοπές

«Η “φτώχεια των διακοπών” είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί»

Όπως εξήγησε ο κ. Καραγεωργόπουλος, η εικόνα που αποτυπώνει η έρευνα, είναι αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης στην εθνική οικονομία, της αύξησης του κόστους ζωής αλλά και του πληθωρισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) ζητά άμεσα από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται οι μισθοί στην Ευρώπη

«Πρέπει επίσης να στηρίξουν τους εργαζόμενους με μέτρα που θα αμβλύνουν την κρίση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και θα παράσχουν εισοδηματική στήριξη», αναφέρει.

Καλοκαίρι: Top προορισμοί για φοιτητές με 25€ το βράδυ

«Χωρίς μια δίκαιη αύξηση μισθών, οι εργοδότες και οι πολιτικοί επιστρέφοντας από τις δικές τους καλοκαιρινές διακοπές θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα φθινόπωρο οργής, που θα ακολουθηθεί από έναν χειμώνα δυσαρέσκειας από τους εργαζόμενους. Η “φτώχεια των διακοπών” είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, ως αποτέλεσμα της κρίσης του κόστους ζωής και του πληθωρισμού. Άμεση είναι η ανάγκη οι εργαζόμενοι να λάβουν μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών αυτό το καλοκαίρι», σημείωσε μιλώντας στο star.gr και ο κ. Καραγεωργόπουλος.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top