Καλοκαίρι 2022: «Νοικιάζουν τα εξοχικά τους... για να βγάλουν τη χρονιά»

Σε ποιες περιοχές η ζήτηση για ενοικιάσεις χτυπά κόκκινο φέτος το καλοκαίρι

Όλα όσα είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Αισιοδοξία για την έκβαση του τουρισμού προκαλεί η αύξηση φέτος κατά 232% της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της AirDNA. Με αυτό το δεδομένο, ραγδαία είναι η αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ πολλοί είναι όσοι σπεύδουν να «ανεβούν στο τρένο» επενδύοντας στον τουρισμό.

«Λόγω της ραγδαίας αυτής αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται τη φετινή σεζόν, πολλοί ιδιοκτήτες έσπευσαν να εγγράψουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που το φετινό καλοκαίρι δε θα επισκεφτούν τα εξοχικά τους, προκειμένου να τα νοικιάσουν και με τα έσοδα να επιμερίσουν τα αυξημένα κόστη της φετινής χρονιάς στον οικογενειακό προϋπολογισμό», σχολίασε στο star.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates.

τουρίστες στο λιμάνι σε νησί

Ραγδαία είναι η αύξηση φέτος κατά 232% της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (φωτ. eurokinissi)

Σε ποιες περιοχές η ζήτηση για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης χτυπά κόκκινο 

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης καταγράφεται στην Κρήτη κατά 306%. Κατά σειρά ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με αύξηση 302%, η Αθήνα με 248%, οι Κυκλάδες με 233%, τα Ιόνια Νησιά με 230%, η Θράκη με 216%, οι Σποράδες με 215%, τα Νησιά του ΒΑ Αιγαίου με 188%, η Ήπειρος με 157%, η Θεσσαλία με 153%, η Πελοπόννησος με 135%, η Μακεδονία με 132% και η Κεντρική Ελλάδα με 109%.

Θέμης Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε, η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται, τροφοδοτεί και την επένδυση σε εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. 

«Το νησί των ανέμων, η Μύκονος, καθώς και η Σαντορίνη, προσφέρουν πολύ υψηλές αποδόσεις, της τάξεως του 8%-8,5%, γεγονός το οποίο προσελκύει ακόμη περισσότερους επενδυτές εξοχικών κατοικιών, εγχώριους, αλλά κυρίως αλλοδαπούς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος θα αποκτήσει ένα ακίνητο σε ένα από τα παραπάνω νησιά αξίας 400.000 ευρώ, (στη Μύκονο ένα πολυτελές σπίτι κοστίζει κατά μ.ο  μεταξύ 5.500 και 7.500 ευρώ ανά τ.μ., ενώ, η τιμή για μια νεόδμητη βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να ξεπεράσει και τα 10.000 ευρώ το τ.μ.), θα μπορεί βάζοντάς το σε μια πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης να κερδίζει από 30.000 ευρώ έως 34.000 ευρώ τον χρόνο και να κάνει απόσβεση της αγοράς του σε ένα διάστημα περίπου δώδεκα χρόνων. Όλα αυτά καθώς οι προ-κρατήσεις στη Μύκονο και στη Σαντορίνη σε βίλες με ιδιωτική πισίνα για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών αγγίζουν το 95%- 97%», είπε. 

Διακοπές με παιδιά: Οι top προορισμοί και το κόστος για το φετινό καλοκαίρι

Αυξήθηκαν οι εγγραφές σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακόμη και κατά 118,35% μέσα σε δύο μήνες

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η ραγδαία αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης φέτος και ιδιαίτερα στους δημοφιλείς προορισμούς, αποτέλεσε μονόδρομο για την εξυπηρέτηση της υψηλής ζήτησης που καταγράφεται

Όπως ανέφερε:

  • Η Σκόπελος, με 118,35%, καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών ακινήτων για το διάστημα Πρωτομαγιά έως και σήμερα   

Η δυναμική της Σκοπέλου πλέον αγγίζει τα 690 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια) από 408 τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 316 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

  • Η Σκιάθος, με αύξηση κατά 97,86%, καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση νέων εγγραφών ακινήτων, με τη δυναμική να αριθμεί πλέον 554 ακίνητα από 280 τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος και 355 τις ημέρες τις Πρωτομαγιάς.

Το σπίτι του Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο

Όσοι βρεθούν στην Σκιάθο μπορούν να επισκεφθούν και το σπίτι του Παπαδιαμάντη που λειτουργεί ως μουσείο (φωτ. αρχείου eurokinissi)
  • Η περιοχή της Ναυπακτίας, με επίκεντρο τη Ναύπακτο, σημειώνει αύξηση των εγγραφών κατά 91,01%, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της ζήτησης και τα θετικά αποτελέσματα της πληρότητας που κατέγραψε, ιδιαίτερα τα τριήμερα μαζικής εξόδου. Η δυναμική της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αριθμεί τα 170 αυτοτελή ακίνητα.
  • Η Μύκονος, το νησί των ανέμων, καταγράφει αύξηση των εγγραφών νέων ακινήτων κατά 90,26% σε σχέση με τις ημέρες της Πρωτομαγιάς και κατά 35,31% σε σχέση με τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος. Η δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εντυπωσιακή και αριθμεί πλέον τα 3.261 αυτοτελή ακίνητα (όχι δωμάτια). 

Μύκονος (φωτ. eurokinissi)

Η Μύκονος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3.231 ακίνητα, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Σαντορίνη, που διαθέτει αριθμητικά τη μεγαλύτερη δυναμική εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (φωτ. eurokinissi)
  • Η Πάρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 66,34% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 2.372 ακίνητα. 
  • Η Σύρος καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 67,92% και η δυναμική του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί τα 581 ακίνητα.

  • Η Σαντορίνη καταγράφει αύξηση των εγγραφών κατά 61,84% απαριθμώντας 3.478 ακίνητα.

Δέκα τουριστικά κλισέ που έφαγα αμάσητα και το μετάνιωσα πικρά

Βραχυχρόνια Μίσθωση: Στόχος φέτος είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν αυτά της προ- covid εποχής

Σύμφωνα με στοιχεία της Airdna η βραχυχρόνια μίσθωση πέρυσι ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία

«Τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τη φετινή χρονιά είναι πάνω από 1,4 δισ.€, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μία ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Τετραπλασιάστηκαν τα φορολογικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις  

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην ελληνική οικονομία.

«Τα τελευταία χρόνια -πριν από την πανδημία του κορωνοϊού- εισπράχθηκαν από φόρους περισσότερα από 444 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018, έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε μιλώντας στο star.gr. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top