Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για δίκη Χρυσής Αυγής - Διεκόπη για 6 Ιουλίου

Αναβολή ζήτησε ο Μιχαλολιάκος

Ξεκίνησε σήμερα στις 9 η δίκη της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, επτά χρόνια μετά την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης. Είχε διεξαχθεί συγκέντρωση διαμαρτυρόμενων έξω από τον Άρειο Πάγο με δρακόντεια μέτρα από αστυνομία. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος ζήτησε αναβολή της δίκης καθώς νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης.

Συγκέντρωση Δίκη Χρυσής Αυγής

Εικόνες του star.gr από τη συγκέντρωση

Αποφυλακίζεται ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γρέγος 

«Περιμένω την καταδίκη τους» ήταν το μήνυμα της Μάγδας Φύσσα μπαίνοντας στα δικαστήρια

Νωρίτερα η δίκη είχε διακοπεί λόγω των κλειστών δρόμων όμως στη συνέχεια διεξήχθη κανονικά. Παρόντες στη δίκη ήταν οι: Χρήστος Παππάς, Ιωάννης Λαγός, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νίκος Μίχος και Νίκος Κούζηλος.

Ο Ιωάννης Λαγός (Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi)

Μεταξύ των καταδικασθέντων που δεν είχαν προσέλθει αν και είναι κρατούμενοι είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο Γιώργος Γερμενής και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Απών είναι και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Γιάννης Λαγός: Δεύτερο «όχι» σε αίτημα αποφυλάκισής του

Δίκη Χρυσής Αυγής

 (Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi)

Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μίχος

Στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 50 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων περίπου οι 40 οδηγήθηκαν στην φυλακή μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν τους χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Από τους 50, οι 7 αποτελούν την ηγεσία της δομής και είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Κλειστοί δρόμοι και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό 

Χρυσή Αυγή: Αναίρεση της αποφυλάκισης Πατέλη από τον Άρειο Πάγο

Άλλοι 11 πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση , μεταξύ των οποίων η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος , Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης κ.α στους οποίους οι πρωτόδικες ποινές ξεκινούν από τα 5 και φθάνουν τα 7 έτη. Σε τέσσερις από την ομάδα των 11, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ελαφρυντικό.

Μαζί τους δικάζονται και άλλοι 32 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Από τους 32 που δικάζονται ως μέλη της οργάνωσης, οι 21 είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμη κακούργημα που αφορά είτε ανθρωποκτονία, είτε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκαν αλλά τρία αιτήματα αποφυλάκισης

Οι γονείς του Παύλου Φύσσα κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση - Βίντεο από star.gr

Οι υποθέσεις που δικάζονται

Οι κατηγορίες αφορούν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στο πλαίσιο της οποίας, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, διαπράχθηκαν άλλα δύο κακουργήματα. Συνολικά η δίκη αφορά τρία κακουργήματα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αργά τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 από ομάδα μελών , Τάγμα εφόδου, της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια οι οποίοι διευκόλυναν το στέλεχος της οργάνωσης Γιώργο Ρουπακιά να πλήξει θανάσιμα με μαχαίρι τον μουσικό. Η δολοφονία, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, δεν ήταν μία τυχαία, ασυντόνιστη στιγμή, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι . Επρόκειτο για «στοχευμένο και οργανωμένο σχέδιο επίθεσης σε βάρος του» αποφάνθηκαν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι οποίοι δέχονται πως «ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά».

Δίκη Χρυσής Αυγής

Οι γονείς του Παύλου Φύσσα με την Λιάνα Κανέλλη (Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)

Για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού λογοδοτούν ο Γιώργος Ρουπακιάς, καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και 14 έτη κάθειρξης και άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικασμένοι σε ποινές κάθειρξης από 7 έως και 10 έτη. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και «πυρηνάρχης» της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση για τη Δημοκρατία

Την απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στις 12 Ιουνίου 2012, όταν τάγμα εφόδου που απαρτίζονταν από μέλη της Τοπικής της ΧΑ Περάματος εισέβαλαν χαράματα στο σπίτι του θύματος και επιτέθηκαν στον ίδιο και σε άλλους συμπατριώτες του που κοιμόταν. Ο αλιεργάτης τραυματίστηκε πολύ σοβαρά καθώς τον χτύπησαν με κοντάρια και λοστούς στο κεφάλι. Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων καταδικάστηκαν 5 κατηγορούμενοι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης 7 έως 10 ετών. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής.

Χρήστος Παππάς: Δε θέλει επαφή με τους άλλους χρυσαυγίτες στη φυλακή

Στην πρώτη δίκη, υπήρχε ακόμη μία υπόθεση εγκληματικής δράσης η οποία αφορούσε την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής σε βάρος αφισοκολλητών του ΚΚΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, από την οποία είχαν τραυματιστεί εννέα άτομα. Η υπόθεση είχε εισαχθεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ωστόσο με την πρωτόδικη απόφαση η κατηγορία μετατράπηκε στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης το οποίο παραγράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγο παρέλευσης 8ετίας. Για την υπόθεση αυτή είχαν καταδικαστεί τέσσερις εκ των κατηγορουμένων.

Ρεπορτάζ: Ανέστης Συμεωνίδης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top