Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένας χρόνος από την ιστορική απόφαση για τη Δημοκρατία

Η ανακοίνωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα

Ήταν 7 Οκτωβρίου 2020, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, όταν η Δικαιοσύνη ανακοίνωσε την ετυμηγορία της ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. 

Η ιστορική απόφαση ανακοινώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Έξω από τον χώρο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι 20.000 άνθρωποι που περίμεναν την έκδοση της απόφασης, μετά από μια δίκη που κράτησε πεντέμισι χρόνια.

Ιστορική απόφαση: Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή

Εκείνη τη μέρα, στη μνήμη όλων έχει μείνει η εικόνα της Μάγδας Φύσσα, η οποία με δάκρυα στα μάτια σήκωσε τα χέρια της στον ουρανό και άρχισε να φωνάζει «Παύλο μου, νικήσαμε. Δικαιωθήκαμε!».

H Mάγδα Φύσσα μετά την απόφαση του δικαστηρίου- ΙΝΤΙΜΕ

Η οικογένεια Φύσσα έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Παύλου αναφέρεται σε ανακοίνωσή της στα γεγονότα των τελευταίων ημερών και καλεί «όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς της ναζιστικής βίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οικογένειας Φύσσα

«Έναν χρόνο μετά την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών και ενώ επιτέλους η ελληνική Δικαιοσύνη έδειξε αποφασιστικότητα στην τιμώρηση εγκλημάτων με ναζιστικό κίνητρο, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος.

Κόσμος έξω από το Εφετείο μετά την απόφαση για τη ΧΑ

Κόσμος έξω από το Εφετείο μετά την απόφαση για τη ΧΑ

Η νίκη εντός της δικαστικής αίθουσας αποτελεί ένα μήνυμα πως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αντίστοιχων εγκλημάτων δε θα μένουν πλέον ατιμώρητοι, πως το κράτος δεν μπορεί να τους παράσχει ισόβια ασυλία και κάλυψη ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα μάθημα προς όλους μας ότι η ανοχή σε αντίστοιχες εκδηλώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Σε μία χρονική συγκυρία που η ατζέντα της Χρυσής Αυγής προωθείται ακόμα και από κυβερνητικούς παράγοντες,  προφέροντας έδαφος για εκδήλωση νέων φαινομένων βίας, καλούμαστε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς της ναζιστικής βίας.

Είμαστε όλες και όλοι εδώ για να ορθώσουμε και πάλι στο ανάστημά μας αν χρειαστεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, με τα μέσα που διαθέτει ο καθένας μας και χωρίς να ξεχνάμε την πικρή εμπειρία των προηγούμενων ετών.

Οικογένεια Παύλου Φύσσα
Συνήγοροι οικ. Φύσσα
»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι καταδίκες

Το Εφετείο έκρινε ένοχους τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και έξι πρώην βουλευτές του (Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. 

Ένοχοι για ένταξη κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).

Μεταξύ των υπολοίπων κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

H δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7/10/21- ΙΝΤΙΜΕ

H δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7/10/21- ΙΝΤΙΜΕ

Ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην υπόθεση του Παύλου Φύσσα, για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοφορία και οπλοχρησία. 

Επίσης για συνεργεία στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι οι 15 από τους 17 κατηγορούμενους. 

Για την επίθεση σε βάρος των αλιεργατών στο Κερατσίνι ένοχοι κρίθηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οι πέντε κατηγορούμενοι.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το δικαστήριο αποφάσισε μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη για τρεις παθόντες, ενώ κρίθηκαν ένοχοι οι Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αναστάσιος Πανταζής και Αντώνιος Χατζιδάκης. Για τους υπόλοιπους παθόντες το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε την ποινική δίωξη.

Μεταξύ εκείνων που αθωώθηκαν είναι η υποψήφια βουλευτής της ΧΑ, Θέμις Σκορδέλη και η σύζυγος του Γ. Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top