Ευλογιά των πιθήκων: Τα ύποπτα συμπτώματα – Τι να προσέξετε 

Σε επιφυλακή και η χώρα μας μετά το πρώτο κρούσμα

Η τουριστική περίοδος ευνοεί τις μετακινήσεις αλλά και τη μετάδοση επιδημιών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μετά το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στη χώρα μας, μπορεί να έρθουν και άλλα, ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία.

Ο 59χρονος, ο οποίος νοσηλεύεται σε απομόνωση στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός είναι το πρώτο κρούσμα ευλογίας των πιθήκων στη χώρα μας. Η γονιδιωματική ανάλυση από το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις και ο άνδρας αυτός νοσεί από το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής που ανιχνεύεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ευλογιά των Πιθήκων: Δύο νέα ύποπτα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Όπως είναι φυσικό, μετά από αυτή την εξέλιξη η χώρα είναι σε αυξημένη επιτήρηση και έχουν δοθεί οδηγίες στους γιατρούς να είναι προσεκτικοί όταν δουν ασθενείς με πυρετό, εξανθήματα και ιστορικό ταξιδιού. Από το εργαστήριο του ΑΠΘ ελέγχονται 5 ύποπτα δείγματα και έως τώρα μόνο το ένα έχει βγει θετικό.

Ευλογιά των πιθήκων: Τα ύποπτα συμπτώματα – Τι να προσέξετε 

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν κάποιον είναι το εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινά στο κεφάλι και επεκτείνεται στο σώμα. Αρχικά μοιάζει με κηλίδες και στη συνέχεια εξελίσσεται σε φυσαλίδες η φλύκταινες. Οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν πυρετό, πονοκέφαλο, νιώθουν μυαλγίες και έχουν πρησμένους λεμφαδένες.

Ευλογιά των Πιθήκων: Συναγερμός για το πρώτο κρούσμα – Τι λένε οι ειδικοί

«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει ελάχιστος και δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός ή υπεραντίδραση», επισημαίνει για τη νόσο ο Ηλίας Μόσιαλος. 

Η μετάδοση γίνεται στην οξεία φάση, δηλαδή αφού έχουν εμφανιστεί τα εξανθήματα, κυρίως μετά από επαφή με τις δερματικές βλάβες του πάσχοντα και λιγότερο μέσα από την αναπνευστική οδό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής αναρρώνει χωρίς επιπλοκές σε 2-4 βδομάδες. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top