Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά, Βιολογία

Συνεχίζονται οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

Στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και την Βιολογία εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων των ΓΕΛ. 

Το star.gr σε συνεργασία με τον Φροντιστηριακό Όμιλο Σπουδή σας παρουσιάζουν τα θέματα και τις λύσεις των Μαθηματικών για τα ΕΠΑΛ.

Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά

Τα θέματα στα Μαθηματικά

Τα θέματα στη Βιολογία

Πανελλήνιες: Ο σχολιασμός των θεμάτων στα Αρχαία Ελληνικά

Τα θέματα του Διδαγμένου κειμένου χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ποιοτικά στο σύνολό τους. Τα δοθέντα αποσπάσματα ανήκουν στα «Πολιτικά»του Αριστοτέλη και στο κείμενο του Επίκτητου με τίτλο «Διατριβαί». Συγκεκριμένα,πρόκειται για τις ενότητες 17 και 20 αντίστοιχα από το σχολικό βιβλίο. 

Οι ερωτήσεις κατανόησης είναι απλές και με σαφήνεια διατυπωμένες. Η ερώτηση της εισαγωγής είναι επίσης απλή και οι υποψήφιοι δεν θα αντιμετωπίσουν καμία δυσκολία. 

Η λεξιλογική άσκηση αντιστοίχισης των αρχαίων τύπων με τις ετυμολογικά συγγενείς νεοελληνικές λέξεις είναι αρκετά απλή και δεν θα δυσκολέψει τους Υποψηφίους. Το δεύτερο υποερώτημα είναι περισσότερο απαιτητικό, καθώς οι Υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν την ακριβή σημασία των λέξεων του αρχαίου κειμένου, προκειμένου να είναι σε θέση να σχηματίσουν προτάσεις  ή περιόδους λόγου, αξιοποιώντας τις λέξεις αυτές με διαφορετική σημασία. 

Οι ερμηνευτικές ερωτήσεις είναι εύστοχες και με σαφήνεια διατυπωμένες. Ένας πολύ καλά προετοιμασμένος Υποψήφιος με πολύ καλή γνώση του αρχαίου κειμένου και των αντίστοιχων ερμηνευτικών σχολίων του σχολικού βιβλίου θα μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς. 

Εξαιρετική είναι και η επιλογή του παράλληλου μεταφρασμένου κειμένου, το οποίο ανήκει στο έργο «Νόμος και Αρετή» του Ευάγγελου Παπανούτσου. Ζητήθηκε από τους Υποψηφίους η σύγκριση των απόψεων του συγγραφέα με όσα διατυπώνει ο Επίκτητος σχετικά με την προαίρεση.

Γενικά, πρόκειται για πολύ αξιόλογα θέματα. 

Στο Αδίδακτο κείμενο που προερχόταν από τον Θουκυδίδη Α 121,1-4 (ed. OXFORDCLASSICALTEXTS),

Η μετάφραση που ζητήθηκε αφορούσε σχετικά μικρό απόσπασμα του κειμένου και είναι απαιτητική. Για την απόδοση του αποσπάσματος, δόθηκε ως βοήθεια  στους  Υποψηφίους το νόημα τριών λέξεων γεγονός που αμβλύνει τη δυσκολία.

Για τη νοηματική ερώτηση χρειαζόταν  ο Υποψήφιος να μεταφράσει, έστω και στοιχειωδώς, όλο το κείμενο.  Απαιτητική ήταν και η ερώτηση της Γραμματικής που αφορούσε στο ρηματικό μέρος. 

Για πολύ καλά προετοιμασμένους Υποψηφίους ήταν και τα ζητούμενα του Συντακτικού, τόσο οι μεμονωμένες λέξεις όσο και ο Πλάγιος Λόγος.

Πανελλήνιες: Για καλά διαβασμένους τα θέματα των Μαθηματικών

Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΓΕΛ στα Μαθηματικά  είναι απαιτητικά και απευθύνονται σε καλά διαβασμένους μαθητές.  

Το Θέμα Α   αφορά  σε θεωρία από το σχολικό βιβλίο, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία και είναι Θέμα το οποίο οι υποψήφιοι θα αντιμετωπίσουν με ευκολία.

Τα Θέματα Β, Γ, Δ είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις και απευθύνονται σε Υποψηφίους με αναπτυγμένη μαθηματική σκέψη, εξασκημένους στην αντιμετώπιση αντίστοιχων θεμάτων, που πέραν των υπόλοιπων δυσκολιών έχουν πολλές και σύνθετες  πράξεις.

Πανελλήνιες: Απαιτητικά τα θέματα στη Βιολογία

Τα σημερινά θέματα της Βιολογίας χαρακτηρίζονται ποιοτικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας. 

Το Θέμα Α χαρακτηρίζεται απλό και αναφέρεται εκτενώς στην ύλη του βιβλίου της Δευτέρας Λυκείου και στην ύλη του ένατου κεφαλαίου  από το βιβλίο της Τρίτης Λυκείου. Το Θέμα Β απαιτεί αρκετούς ορισμούς που σε μεγάλο βαθμό αφορούν στη νέα ύλη που προστέθηκε φέτος. Τα Θέματα Γ και  Δ αντιστοιχούν σε μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης ενώ τα περισσότερα ερωτήματά τους αναφέρονται στο 2ο και 4ο κεφάλαιο.

Τα ζητούμενά τους, που αφορούν σε ασκήσεις,  είναι απαιτητικά και η επίλυσή τους χρειάζεται συνδυασμούς από διαφορετικά τμήματα ύλης. Στο σύνολό τους  τα θέματα απαιτούσαν πολύ γράψιμο και αρκετή προσοχή για να προκύψουν ουσιαστικές και ποιοτικές απαντήσεις
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top