Πλεύρης: Ετήσιος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό από τον Σεπτέμβριο

«Σταματά η υποχρεωτικότητα για χρήση μάσκας, αλλά υπάρχει η σύσταση»

Καταργείται από σήμερα η μάσκα στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για την άρση του μέτρου, το οποίο αποτελούσε βασικό στοιχείο της καθημερινότητας τα τελευταία δύο χρόνια. Από τον Σεπτέμβριο, πάντως, αναμένεται ετήσιος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

«Το μόνο μέτρο που είχε μείνει ήταν η μάσκα, ούτε τα κρούσματα ανέβαιναν, ούτε οι σκληροί δείκτες. Σταματάμε την υποχρεωτικότητα, αλλά υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται», τόνισε αρχικά ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Mega. 

Μάσκες τέλος από σήμερα: Σε ποιους χώρους παραμένουν υποχρεωτικές

Υπενθυμίζεται πως η μάσκα καταργείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα νοσοκομεία, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου , όπως τα λεοφωρεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς για όλες τις εξετάσεις σε γυμνάσια και λύκεια, συμπεριλαμβανομένων και των Πανελληνίων. 

Σήμερα, αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα πλοία, στα οποία δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα φοράμε μάσκα: «Τα πλοία είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση, καθώς έχουν και εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και οι θέσεις δεν είναι πάντα αριθμημένες». 

Ετήσιος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό από τον Σεπτέμβριο 

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε επίσης πως από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν νέες αποφάσεις για μερικό ή καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας έως τότε. Τονίζει πως από εδώ και πέρα το εμβόλιο που θα γίνεται θα είναι ένα – και πιθανότατα ετήσιο – και δε θα χωρίζεται σε πολλές δόσεις. 

Κορωνοϊός: Τέταρτη δόση από Σεπτέμβριο «βλέπει» ο Πλεύρης

«Ο αριθμός των εμβολίων έχει παραγγελθεί από τον Μάιο του '21. Η ΕΕ έκανε παραγγελία για όλες τις χώρες οι οποίες βάσει πληθυσμού θα λάβουν τα καινούργια εμβόλια. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών θεωρούν ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο. Αν αυτό θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή στοχευμένες ομάδες μένει να το διασαφηνίσουμε. Πολύ πιθανό να χρειαστεί για όλο τον πληθυσμό», είπε ο κύριος Πλεύρης. 

Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν αν εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη που θα αλλάξει τα δεδομένα, όπως έγινε όταν εμφανίστηκε στο τέλος του 2021 η μετάλλαξη Όμικρον. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top