Αγίου Γεωργίου 2022: Πότε πέφτει φέτος η γιορτή

Γιατί είναι κινητή εορτή

Τηρώντας το έθιμο για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου, στο Καστράκι της Καλαμπάκας, αναρριχητές σκαρφαλώνουν στο βράχο και φτάνουν στο ξωκλήσι, για να κρεμάσουν τα μαντήλια που αφιερώνουν στον Άγιο. (2019)

Στις 25 Απριλίου 2022 πέφτει φέτος η Δευτέρα του Πάσχα και συνεπώς η γιορτή του Αγίου Γεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι «κινητή», γι' αυτό και υπάρχει ειδικός τρόπος «υπολογισμού» για το πότε είναι κάθε χρόνο στο εορτολόγιο.

Αγίου Γεωργίου 2021: Εορτάζεται σήμερα φέτος – Γιατί είναι κινητή γιορτή

Ειδικότερα, ορισμένες χρονιές ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου και άλλα έτη μετατίθεται και γιορτάζεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Πολύ λογικό, λοιπόν, να προκύπτει το ερώτημα πότε είναι φέτος του Αγίου Γεωργίου 2022.

Αγίου Γεωργίου 2022 - Γιατί είναι «κινητή γιορτή» - Πότε γιορτάζεται

Κανονικά, ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου. Σε περίπτωση, όμως, που η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα, όπως φέτος, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, υπάρχει πένθος. Δεν γίνονται, δηλαδή, πανηγυρικοί εορτασμοί.

Οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται την Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Ποιοι γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Γεωργίου

Με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου 2022 να είναι φέτος μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Γιώργος, η Γωγώ και η Γεωργία μεταξύ άλλων ετοιμάζονται για τις ευχές.

Συγκεκριμένα, σε αυτήν την «κινητή» γιορτή την τιμητική τους έχουν οι:

Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γιωργούλα, Γιωργίτσα, Γίτσα, Γωγώ, Ζωρζέττα, Ζέτα, Ζέττα, Τζίνα, Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γκόγκος, Γιώργης, Γιωργίτσης και Γιωργάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top