Πάτρα: Ο παιδοκαρδιολόγος της Τζωρτζίνας απαντά για τον απινιδωτή

«Αναληθές ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή»

αδερφές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τους θανάτους των τριών κοριτσιών από την Πάτρα μέσα σε 32 μήνες, τη στιγμή που νέα στοιχεία βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega σχετικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, οι online καταγραφές του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην καρδιά της έδειξαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ο βηματοδότης δεν ήταν ενεργοποιημένος για όσο καιρό ήταν υπό παρακολούθηση, παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα το βράδυ που το κοριτσάκι άφησε την τελευταία του πνοή. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο παιδοκαρδιολόγος που είχε αναλάβει τη Τζωρτζίνα, Γιάννης Παπαγιάννης, έκανε λόγο για «εκτιμήσεις, παρεξηγήσεις και εσφαλμένες γνώμες» που αφορούν στην αιτία θανάτου του παιδιού. 

Πάτρα: «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν» λέει η μητέρα τριών νεκρών παιδιών

«Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια» είπε. 

«Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου είχε εξετασθεί και δε βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα» ξεκαθάρισε. 

Από την εξέταση, η 9χρονη δεν είχε δείξει πρόβλημα αρρυθμιών ή σχετικά σύνδρομα, ωστόσο ο παιδοκαρδιολόγος τόνισε ότι «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».

«Απολύτως αναληθές ότι υπήρξε παρέμβαση στον απινιδωτή»

Στις φήμες για το ότι υπήρξε παρέμβαση στον απινιδωτή της μικρής Τζωρτζίνας απάντησε ο κ. Παπαγιάννης, διαψεύδοντας όσα ακούστηκαν. Όπως είπε, η συσκευή «δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της, ούτε κατέγραψε κάποια αρρυθμία που να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού».

Πάτρα: Το άγνωστο περιστατικό με τη Τζωρτζίνα - Έπαθε ανακοπή και επανήλθε

«Επειδή γράφτηκαν στον Τύπο πράγματα που δεν είναι ακριβή, ότι αποδεικνύεται από τα στοιχεία του απινιδωτή ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση, αυτό είναι απολύτως αναληθές. Δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασσε και πώς στην καρδιά. Εκείνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπήρχε καλή λειτουργία του μηχανήματος, αν υπήρχαν αυξημένες αντιστάσεις, αν υπήρχε ηλεκτρονική παρεμβολή -που δεν υπήρχε- και αν υπήρχαν αρρυθμίες, τις οποίες δεν ανιχνεύσαμε».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία».

«Εκείνο που ξέρουμε από ένα καρδιογράφημα που έγινε στο παιδί την ώρα της ανάνηψης είναι ότι ο βηματοδότης λειτουργούσε κανονικά, αλλά μετά από μισή ώρα που γινόταν καρδιοαναπνευστική ανάνηψη στο παιδί, έπαψε πλέον να μπορεί να διεγείρει την καρδιά» ανέφερε τέλος ο κ. Παπαγιάννης. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top