Κορωνοϊός: Πότε εμφανίζεται το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά που νόσησαν

«Η Όμικρον δεν είναι απλό κρυολόγημα για τους ανεμβολίαστους»

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε σήμερα για την αργή αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας, τονίζοντας πως αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στη χειμερινή περίοδο και είμαστε μέσα σε κλειστούς χώρους. 

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που έχει εμφανιστεί σε πάνω από 100 παιδιά

«Σήμερα υπολογίζεται πως έχουμε 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε νησιά, Θεσπρωτία και Ιωάννινα, όπου άργησε να πάει η Όμικρον. Η διάμεση ηλικία είναι τα 34 έτη, το 1/3 αφορά σε παιδιά. Βλέπουμε μικρή αύξηση σε ηλικίες άνω των 55 ετών. Στο 2,4% βρίσκεται το ποσοστό θετικότητας στην επικράτεια, σε όλους τους εργστηριακούς ελέγχους. Σήμερα νοσεί περίπου το 1,5% της χώρας. Έχουμε 452 εισαγωγές ανά ημέρα, ένας στους δυο νοσηλεύομενους είναι άνω των 72 ετών. Έχουμε μείωση 9% στον μ.ο. νοσηλευόμενων την τελευταία εβδομάδα».

Κορωνοϊός: Πάνω από 5.000 κρούσματα στην Αττική - Ο χάρτης διασποράς

Η κυρία Παπαευαγγέλου δήλωσε πως μέσα στις επόμενες 15 μέρες οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 450 ασθενείς. 

«Η Όμικρον δεν είναι απλό κρυολόγημα για τους ανεμβολίαστους»

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, λόγω της ήπιας νόσησης της μετάλλαξης Όμικρον: «Η κίνδυνος σοβαρής νόσου μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του πανδημικού κύματος της Όμικρον. Επίσης, αποδείχθηκε η αξία του εμβολιασμού, σύμφωνα με σουηδική μελέτη. Η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό δεν προστατεύει τους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας». 

Κορωνοϊός: Κυρίαρχη πλέον η Όμικρον - Πόσα κρούσματα έχουν εντοπιστεί

Πότε εμφανίζεται το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά που νόσησαν

«Το τελευτυαίο διάστημα μας απασχόλησε η νοσηλεία παιδιών με το σύνδρομο MIS-C. Το θέμα είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας. Εμφανίζεται 4 με 6 εβδομάδες από την έναρξη της λοίμωξης. Έχουν νοσηλευτεί 119 παιδιά ως το τέλος του 2021, με διάμεση ηλικία τα 8 έτη. Σημαντικό ποσοστό εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και 2 στα 10 χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός εφήβων, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%».

Κορωνοϊός – Σύνδρομο MIS-C: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

«Όλα τα παιδιά που εμφάνισαν το σύνδρομο MIS-C στην Ελλάδα ήταν ανεμβολίαστα», δήλωσε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο αν το παιδί εμφανίσει υψηλό πυρετό μετά την νόσηση με κορωνοϊό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top