Λήγουν σήμερα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων δεν έχουν κάνει τρίτη δόση

Αφορά περίπου 300.000 πολίτες - Πού δε θα έχουν πρόσβαση

Λήγει σήμερα η μικρή παράταση που είχε δοθεί, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα», για τους πολίτες που δεν είχαν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει την τρίτη δόση κατά του κορωνοϊού. Έτσι, όσοι δεν την έκαναν θα θεωρούνται από σήμερα και επισήμως ανεμβολίαστοι.

Ειδικότερα, για όσους έχει περάσει χρονικό διάστημα 7 μηνών από τη δεύτερη δόση και τρεις μήνες για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson και δεν έχουν εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση, θα θεωρούνται από σήμερα ανεμβολίαστοι και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους παύουν να είναι έγκυρα. Η απόφαση αυτή επηρεάζει σχεδόν 300.000 πολίτες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δε θα έχουν πρόσβαση σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία και γυμναστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο προέβλεπε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έληγαν την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, λόγω του χιονιά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε μία παράταση μερικών ημερών μέχρι και σήμερα.

Οι ανεμβολίαστοι και όσων πολιτών τα πιστοποιητικά έχουν λήξει θα μπορούν να εισέρχονται με αρνητικό μοριακό ή rapid test στους εξής χώρους:

  • καταστήματα λιανικού εμπορίου
  • ανοικτοί (εξωτερικοί) χώροι εστίασης
  • κομμωτήρια
  • ιδιωτικοί και δημόσιοι χώροι εργασίας
  • εκπαίδευση
  • χώροι παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλοι με συναφείς δραστηριότητες
  • χώροι λατρείας

Επίσης, από σήμερα όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο έχει ισχύ 9 μηνών, δε θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top