Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Τι είναι η χιονοκαταιγίδα που «σαρώνει» τη χώρα

Πώς δημιουργείτα και γιατί ακούμε βροντές;

Τι είναι οι χιονοκαταιγίδες - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Τις τελευταίες ώρες που η κακοκαιρία «Ελπίδα» επελαύνει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, πολλοί είναι εκείνοι που έτυχε να ακούσουν βρόντες και να δουν αστραπές κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης, προκαλώντας μάλλον εντύπωση στους περισσότερους.

Κακοκαιρία: Στο έλεος της «Ελπίδας» η Αττική - Οι περιοχές χωρίς ρεύμα

Το καιρικό αυτό φαινόμενο που παρατηρείται σε έντονες ψυχρές εισβολές ονομάζεται χιονοκαταιγίδα. Τι είναι όμως οι χιονοκαταιγίδες και που οφείλεται ο σχηματισμός τους;

Κακοκαιρία: Σε 6 περιοχές η έκτακτη αργία αύριο Τρίτη 25/1 -Τι θα ισχύει

Σύμφωνα με το meteo, oι χιονοκαταιγίδες  δημιουργούνται από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (καταιγιδοφόρα νέφη) τα οποία περιέχουν παγοκρυστάλλους και εκδηλώνουν υετό στην επιφάνεια του εδάφους με τη μορφή χιονιού. Σχηματίζονται όταν επικρατούν συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας.

Αυτό συμβαίνει όταν ο αέρας κοντά στο έδαφος είναι θερμότερος από τον υπερκείμενο αέρα και έτσι εξαναγκαζόμενος να ανέλθει σχηματίζει νέφη. Όταν αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του αέρα κοντά στην επιφάνεια και του υπερκείμενου αέρα είναι μεγάλη τότε αυτές οι ανοδικές κινήσεις είναι πιο βίαιες και έτσι μπορούν να σχηματιστούν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης. 

Ωστόσο, αξίζε,ι να σημειωθεί ότι η κορυφή αυτών των νεφών τους χειμερινούς μήνες είναι χαμηλότερη από αυτή που έχουν κατά τη διάρκεια των άλλων εποχών. 

χιονοκαταιγίδα

Οι έντονες αυτές ανοδικές κινήσεις μέσα στα καταιγιδοφόρα νέφη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων αναταράξεων και τις συγκρούσεις μεταξύ των παγοκρυστάλλων από τους οποίους αποτελείται το νέφος.

Αυτές οι συγκρούσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη θετικά και αρνητικά φορτισμένων παγοκρυστάλλων που κατανέμονται σε διάφορες περιοχές του νέφους και δημιουργείται ηλεκτρικό δυναμικό είτε μέσα στο νέφος, είτε μεταξύ νέφους και εδάφους. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι συνήθως με την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μια χιονοκαταιγίδα παρατηρείται πιο έντονη λάμψη από ότι στις απλές καταιγίδες με βροχή μίας και το φως αντανακλάται στις νιφάδες. Επίσης, η βροντή από την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδας μπορεί να ακούγεται συνήθως μόνο σε ακτίνα 3 έως 5 χιλιομέτρων από την ηλεκτρική εκκένωση καθώς οι νιφάδες εμποδίζουν τη διάδοση του ηχητικού κύματος. 

Επίσης, κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδων παρατηρείται μεγαλύτερος ρυθμός χιονόπτωσης από ότι συνήθως συμβαίνει με τα πιο στρωματόμορφα νέφη, κάτι που παρατηρήσαμε και σήμερα στην Ανατολική Στερεά και την Αττική και αναφέραμε στην μεσημεριανή μας ανακοίνωση.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top