SOS από Στυλιανίδη: Έρχεται δύσκολο διήμερο – «Όχι» σε άσκοπες μετακινήσεις

Τι είπε για τα σχολεία

Να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες, και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί κάλεσε τους πολίτες ο Χρήστος Στυλιανίδης, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Ύστερα από ευρεία συντονιστική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς», ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε πως έρχεται δύσκολο διήμερο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως ανέφερε, μέσω του 112 θα σταλεί όπου κριθεί απαραίτητο μήνυμα προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο. 

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Προειδοποίηση του 112 για την Αττική

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παράλληλα, απηύθυνε σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα.

«Η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας θα μας βοηθήσει ώστε να μην κλείσει ούτε ένα λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος. Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων συστήνουμε ειδικά όσους θα χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης ενδεχομένως να είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους πχ την Ολυμπία και Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων»

Επίσης υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ακόμη και για τα ΙΧ οχήματα που σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον οδικό άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

«Η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες σε συγκεκριμένες περιοχές να μπουν στον αυτοκινητόδρομο», σημείωσε.

«Η απότομη αλλαγή του καιρού πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στις μετακινήσεις μας γιατί μπορεί να φύγουμε με αίθριο καιρό αλλά όταν επιστρέφουμε να είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες. Αυτή η ισχυρή σύσταση στους πολίτες συνοδεύεται από σύσταση ότι σε πολλές περιοχές η κίνηση στους δρόμους θα χρειάζεται αντιολισθητικές αλυσίδες», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Τι είπε για τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία είπε ότι γίνεται συνεχής αξιολόγηση της κατάστασης και οι αποφάσεις, που θα ληφθούν, θα βασίζονται σε δύο συγκεκριμένους λόγους:

α) στην εξέλιξη των φαινομένων όπου μπορεί να ξεκινήσουν να εντείνονται την ώρα που τα παιδιά θα είναι ήδη στα σχολεία. Όπως τόνισε ο υπουργός σε αυτή την περίπτωση θα καταστεί δύσκολη ενδεχομένως και επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. «Είναι ένας λόγος που οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα αγνοούν το γεγονός ότι θα εμφανιστούν απρόοπτα τα φαινόμενα κατά τις σχολικές ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Κλειστά τα σχολεία στην Αττική τη Δευτέρα και την Τρίτη

β) στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία λόγω της πανδημίας καθώς τα παράθυρα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά την ίδια ώρα που θα επικρατεί δυνατό ψύχος και σε κάποιες περιπτώσεις και παγετός

Ο κ. Στυλιανίδης κατέστησε σαφές ότι όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία θα υπάρξει τηλεκπαίδευση.

Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στην παροχή ρεύματος.

Όπως είπε, οι περιπτώσεις που κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα ήταν πολύ λίγες και εντοπίζονται στην Εύβοια και στην Άνδρο, ωστόσο η διάρκειά των διακοπών ήταν πολύ μικρή. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top