Κορωνοϊός: «Σήμερα ή αύριο μπορεί τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν 60.000»

Τι εκτιμούν οι καθηγητές Θωμαΐδης και Μανωλόπουλος για τη μετάλλαξη Όμικρον

Για την πορεία της πανδημίας και την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησαν ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης και ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον» υπογράμμισε μιλώντας στην την εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Θωμαΐδης, εξηγώντας ότι την 1η Ιανουαρίου η Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε τη μετάλλαξη Δέλτα. 

Μετάλλαξη Όμικρον: 90% η επικράτηση στη Θεσσαλονίκη - Τι δείχνουν τα λύματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Φόβοι για 80.000 κρούσματα: Πότε περιμένουμε την κορύφωση της Όμικρον

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο μπορεί τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού να φτάσουν ακόμη και τις 60.000. Πρόσθεσε ότι αναμένει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σχολεία: Ανιχνεύθηκαν 14.000 κρούσματα από τα self- test

Σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων που ανιχνεύθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πριν την έναρξη των σχολείων, χαρακτήρισε «θετική» την εξέλιξη του εντοπισμού των 15.000 κρουσμάτων, καθώς δε θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού.

Τέλος, ο καθηγητής φαρμακολογίας αναφέρθηκε και στα δύο φάρμακα κορωνοϊού που αναμένουμε το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα. Για το φάρμακο της Merk είπε ότι θα είναι άμεσα διαθέσιμο, όμως η αποτελεσματικότητά του γύρω στο 30%, ενώ το φάρμακο της Pfizer που θα φτάσει στη χώρα μας τον Μάρτιο, έχει αποτελεσματικότητα στο 90% ως προς την αποφυγή σοβαρής νόσησης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top