Βατόπουλος: Δεν είναι απλό κρυολόγημα η Όμικρον - Ακραίο μέτρο το lockdown

Τι θα γίνει με τα σχολεία μετά το τέλος των διακοπών

H σοκαριστική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες 3 μέρες έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε πολίτες και ειδικούς. 

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μίλησε για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον, επισημαίνοντας πως οι αντοχές της συστήματος υγείας είναι περιορισμένες. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς

«Θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθάνουν ενώ θα μπορούσαν να ζήσουν, γιατί το σύστημα δεν θα μπορέσει να τους αντέξει, αυτό είναι που φοβόμαστε» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η συζήτηση για ένα νέο γενικό lockdown προκειμένου να αναχαιτιστεί το τρομακτικό αυτό επιδημικό κύμα έχει ξεκινήσει. Ο κύριο Βατόπουλος, ωστόσο, θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα ήταν ακραίο: «έχει γίνει κατανοητό κι από εμάς ότι ένα νέο lockdown είναι ένα ακραίο μέτρο, το οποίο και ανεκτό ίσως να μη γίνει, και μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει. Προσπαθούμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Η Όμικρον θα αυξήσει τις νοσηλείες – Δε θέλουμε να δούμε αυξήσεις στις ΜΕΘ

«Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η Όμικρον είναι απλό κρυολόγημα... Μπορεί να είναι απλό κρυολόγημα σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά οι πολλοί μεγάλοι αριθμοί προφανώς και θα προκαλέσουν πολλά βαριά περιστατικά, και προφανώς θα έχουμε πρόβλημα» προειδοποίησε. 

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική;- Ο σωστός τρόπος

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως όλες τις επόμενες μέρες θα έχουμε πολλά κρούσματα, καθώς αυτό το επιδημικό κύμα «ανεβαίνει ραγδαία και πολύ γρήγορα»: «Πόσο θα ανέβει κανείς δεν ξέρει, υπάρχει μια οροφή όταν πλέον έχει αρχίσει να ανοσοποιείται όλος ο πληθυσμός».

Ο καθηγητής προειδοποίησε πως «Αγωνία όλων μας είναι να δούμε πόσα περιστατικά θα είναι βαριά, αυτό είναι το βασικό. Στη Βρετανία έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει μια αύξηση στις νοσηλείες. Ευτυχώς στη Βρετανία δεν υπάρχει ακόμη αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ».

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα - Ποια δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Σχετικά με το σημερινό ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά, ο κύριος Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη πως μόνο όσοι έχουν κάνει και την Τρίτη δόση του εμβολίου μπορούν να βρεθούν προσεκτικά με φίλους και συγγενείς. Επίσης, τόνισε πως οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και οι ανεμβολίαστοι καλό θα ήταν να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι τους, χωρίς επισκέπτες. 

Πρωτοχρονιά 2022: Πώς να γιορτάσετε με ασφάλεια - Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Μετάλλαξη Όμικρον: Θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές;

Ερωτώμενος για το κατά πόσο τα σχολεία θα ανοίξουν μετά το τέλος των διακοπών, ο κύριος Βατόπουλος δήλωσε: «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top