Μετάλλαξη Όμικρον: Τι ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς

O λόγος που δεν εφησυχάζονται παρά την ηπιότητά των συμπτωμάτων της Όμικρον

Τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (30/12/21)

Η μετάλλαξη Όμικρον ανέτρεψε τελείως τα δεδομένα των φετινών εορτών, με τους περισσότερους να προλαβαίνουν οριακά να κάνουν λίγο πιο ξέγνοιαστα Χριστούγεννα. 

Πρωτοχρονιά 2022: Πώς να γιορτάσετε με ασφάλεια - Όλα τα μέτρα που ισχύουν

Από την Τρίτη 28/12 έχουν σημειωθεί πάνω από 90.000 κρούσματα κορωνοϊού, με τους ειδικούς να ξεκαθαρίζουν πως η νέα μετάλλαξη αφορά τουλάχιστον το 60% των μολύνσεων. H σοκαριστική άνοδος των κρουσμάτων απέδειξε την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον, με τα μέτρα που θα ίσχυαν από τις 3/1, να επιβάλλονται τελικά πριν την Πρωτοχρονιά. 

Τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα, ειδικά αν το άτομο που νοσεί είναι εμβολιασμένο. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν, καθώς το ΕΣΥ είναι ακόμα πιεσμένο από το προηγούμενο επιδημικό κύμα, εκείνο της μετάλλαξης Δέλτα.

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική;- Ο σωστός τρόπος

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται σε απλές και ΜΕΘ κλίνες covid περίπου 4.000 άνθρωποι, ενώ όπως αποκάλυψε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η κ. Παπαευαγγέλου, υπάρχουν ακόμα περίπου 380.000 ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 χρόνων. 

«Αν και τα δεδομένα από τις άλλες χώρες όπου η Όμικρον επικράτησε νωρίτερα είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, δεν μπορούμε, στην Ελλάδα, προς το παρόν να έχουμε εφησυχασμό» υπογράμμισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνών. 

Παυλάκης για μετάλλαξη Όμικρον: Οι νοσήσαντες μπορούν να ξανακολλήσουν

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθυστερήσουμε το νέο κύμα και να υπάρξει αποσυμπίεση της κατάσταση είναι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό: «Τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την μετάλλαξη Όμικρον» ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top