Κορωνοϊός: Προειδοποίηση για 12.000 κρούσματα την ημέρα μετά τις γιορτές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού αμέσως μετά τις γιορτές. 

Όπως είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στον ΣΚΑΪ μετά τις γιορτές αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της νέας μετάλλαξης.

Νέα μέτρα: Βγήκε η ΚΥΑ – Τι ισχύει από τις 06:00 το πρωί

«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε  τα 10 χιλιάδες ακόμα και τα 12 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, αυτό το νούμερο όμως δε θα πρέπει να μας τρομάξει», είπε ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει όμως συμπτώματα απλού κρυολογήματος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται. 

Όμως, υπογράμμισε ότι αυτό δεν ισχύει για τα ανεμβολίαστα άτομα, τα οποία αν νοσήσουν από την όμικρον δε θα έχουν ήπια συμπτώματα. 

Γκίκας Μαγιορκίνης: Επιδείνωση της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα

«Να προσέχουν οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς», τόνισε.

Μαγιορκίνης: «Πιθανόν να ληφθούν νέα μέτρα»

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ανέφερε πως πιθανόν θα ληφθούν και η τελική απόφαση θα ληφθεί στις 27 Δεκεμβρίου. 

Νέα μέτρα: Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές

«Τα μέτρα είναι αναλογικά με την πίεση που αισθάνεται το σύστημα υγείας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση αποσυμπίεσης. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα. Τη Δευτέρα η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει. Η πίεση από την Όμικρον φαίνεται θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα στελέχη. Όμως μπορούμε να αποκλείσουμε μέτρα περιορισμού όπως να κλείνουν νωρίτερα τα μαγαζιά στην εστίαση», εξήγησε.

Νέα μέτρα: Μάσκα παντού από αύριο - Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις

Τέλος όσον αφορά στα σχολεία εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες με τόσο έντονο testing στη σχολική κοινότητα, ότι βρισκόμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας, όμως το θέμα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων θα συζητηθεί εκ νέου. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top