Νέα μέτρα: Μάσκα παντού από αύριο - Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις

Διπλή μάσκα για σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς

Σε δύο δόσεις, την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2022, θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, μετά την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, όπως ανακοίνωσε στην έκτακτη ενημέρωση ο Θάνος Πλεύρης.

Από αύριο, ισχύουν τα εξής μέτρα:

-    Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου 2021 σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς (αφορά και τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια). Στα εστιατόρια δε θα είναι απαραίτητη όταν κάποιος καθίσει για να φάει, ωστόσο πρέπει να φοράει μάσκα στην είσοδο και μέχρι να βρεθεί στο τραπέζι του.

Μάσκα ΚΝ95: Πόσο προστατεύει από τον κορωνοϊό, πόση ώρα τη φοράμε

-    Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση 

-    Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν95.

-    Απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Και η ταυτότητα στο Covid Free Wallet

-    Οι ταξιδιώτες, που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test, θα υποχρεούνται να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη μέρα από την άφιξή τους και την τέταρτη μέρα. 

Ο κ. Πλεύρης είπε πως συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στον εμβολιασμό και στα τεστ, σημειώνοντας πως έχει αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, η οποία έχει φτάσει στο 80% στους ενηλίκους και στο 70% στον γενικό πληθυσμό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, η επιτροπή των ειδικών θα συνέλθει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου για τη δεύτερη δόση των μέτρων, που θα ισχύσει μετά τις 3 Ιανουαρίου 2022.

Αυτά αφορούν τη διασκέδαση, κυρίως το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις, κυρίως την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, και την τηλεργασία.

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων θα κρίνουν τα νέα μέτρα μετά την Πρωτοχρονιά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για αναγκαία προσαρμογή των μέτρων με βάση τις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώνονται.

Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε πως υπήρξε μία ύφεση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον επήλθε μια νέα αύξηση στα κρούσματα.

Όπως είπε, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη ή τον συγχρωτισμό, που παρατηρείται λόγω των γιορτινών ημερών. «Τις επόμενες 10-15 ημέρες θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα», είπε.

«Το πώς θα εορταστούν τα Χριστούγεννα θα είναι σίγουρα κριτήριο και για τις νέες εισηγήσεις των ειδικών στις 27 Δεκεμβρίου, αλλά και για τις δικές μας αποφάσεις», υπογράμμισε.

Τι είπε ο Πλεύρης για το ενδεχόμενο επιστροφής των sms - Πιθανή αλλαγή στα πρωτόκολλα για τα σχολεία

Ο κ. Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη να επιστρέψουν τα sms.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ανοίξουν κανονικά. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόκολλο, που ισχύει, προβλέπει το κλείσιμο τμημάτων στα σχολεία μόνο όταν υπάρχει ταυτόχρονη μόλυνση του 50+1% των μαθητών.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top