Όμικρον: Δεν την «καλύπτουν» τα εμβόλια AstraZeneca και J&J

O Ηλίας Μόσιαλος απαντά - Πώς συμβάλλει η τρίτη δόση με mRNA εμβόλια

H εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον εδώ και ένα μήνα έχει «γεννησει» ανησυχίες σχετικά με το αν τα υπάρχοντα εμβόλια την «καλύπτουν». 

Ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε σήμερα πως τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson αποτυγχάνουν να σταματήσουν την αρχική λοίμωξη από τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα των πρώτων 48 ωρών!

Ωστόσο, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία έρευνα που να αποδεικνύει πως τα εμβόλια αυτά δε μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Όμικρον: Τα κρούσματα διπλασιάζονται σε 3 μέρες - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Ο κύριος Μόσιαλος σε ανάρτησή του στο Facebook τόνισε πως ο αρχικός εμβολιασμός με AstraZeneca και Johnson & Johnson είναι πολύ ωφέλιμος, καθώς είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer.

Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου: 

«Από εχτές αναφέρεται σε αρκετά ΜΜΕ πως οι δυο δόσεις ειδικά των εμβολίων ΑstraΖeneca και Johnson & Johnson δεν μας προστατεύουν από την παραλλαγή όμικρον.

Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση σε πολλούς. Και θεωρούν πως η τρίτη δόση που θα κάνουν με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer θα είναι στην ουσία σαν να κάνουν την πρώτη δόση. Δηλαδή πως οι 2 δόσεις που ήδη έκαναν ήταν άχρηστες.

Δεν ισχύει όμως αυτό.

Η 3η δόση με mRNA εμβόλιο, για να το πούμε απλά, ‘πατάει πάνω στις 2 δόσεις που έχουν προηγηθεί’, ή αλλιώς ‘χτίζει στην προϋπάρχουσα προστασία’ που έχουμε μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον κάνει αυτό που απαιτείται τώρα: δημιουργεί επαρκή τίτλο αντισωμάτων όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης, αλλά και την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης σε πάνω από 70 % όσων κάνουν την τρίτη δόση.

Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η σύγχυση μετά από αυτά που ακούστηκαν από ορισμένα ΜΜΕ;

Μόσιαλος: «Η τρίτη δόση εξουδετερώνει τη μετάλλαξη Όμικρον»

Ας πούμε για άλλη μια φορά τι κάνουν τα εμβόλια.

1. Συμβάλουν στο να μην υπάρξει αρχική λοίμωξη
2. Αν υπάρχει λοίμωξη, συμβάλουν στο να είναι ηπία και όχι σοβαρή
3. Μειώνουν την πιθανότητα διασποράς από όσους έχουν εμβολιαστεί και μετά κολλήσαν, σε άλλους.

Τι ξέρουμε για τα εμβόλια της ΑΖ και JJ και την όμικρον;

Φαίνεται πως τα εμβόλια της ΑΖ και JJ αποτυγχάνουν στο να σταματήσουν την αρχική λοίμωξη με όμικρον και αυτό συμβαίνει με μεγάλο ποσοστό με τα εμβόλια mRNA, όπως γνωρίζουμε από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα.

Γνωρίζουμε επίσης πως τα δυο αυτά εμβόλια αποτυγχάνουν στο να αποτρέψουν την ήπια λοίμωξη (πάλι από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα). Δεν υπάρχει όμως καμία έρευνα που να αποδεικνύει πως δεν μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης. και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Αν επομένως την μειώνουν που είναι πολύ πιθανό, τότε υπάρχει πολύ μικρότερος λόγος ανησυχίας.

Και να ξαναπούμε πως η κυτταρική ανοσία είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για την ανοσολογική μας απόκριση σε βάθος χρόνου. Και δεν υπάρχει καμία ερεύνα μέχρι στιγμής που να μετρά την κυτταρική ανοσία που προκαλείται από αυτά τα εμβόλια απέναντι στην όμικρον.

Σαρηγιάννης: «Μπορεί να ξαναζήσουμε lockdown, ας μη γελιόμαστε»

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως η άμυνα μετά την τρίτη δόση με mRNA εμβόλιο, μετά τις 2 προηγούμενες δόσεις AZ, πολλαπλασιάζει τον τίτλο αντισωμάτων σε επίπεδα που θεωρούνται επαρκή για την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης, και για την όμικρον.

Επομένως τι λένε τα υπάρχοντά δεδομένα

1. όσον αφορά την προστασία που προσφέρουν τo εμβόλιo, ενώ ξέρουμε πως οι 2 δόσεις δεν αποτρέπουν την ήπια λοίμωξη, δεν ξέρουμε τα επίπεδα προστασίας έναντι στη σοβαρή λοίμωξη, ούτε για την κυτταρική ανοσία.

Επομένως, όσοι λένε πως τα εμβόλια δεν μας προστατεύουν καθόλου ας είναι πιο προσεκτικοί μέχρι να έχουμε όλα τα δεδομένα.

2. Οι 2 πρώτες δόσεις της ΑΖ και της JJ δεν είναι άχρηστες. Είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top