Μετάλλαξη Όμικρον: «Αν επικρατήσει στη Βρετανία, θα επικρατήσει παντού»

Ο καθηγητής Βατόπουλος εξήγησε ότι υπάρχει προβληματισμός

Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει παντού, αν επικρατήσει στη Βρετανία ξεκαθάρισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Α. Βατόπουλος, τονίζοντας ότι ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα γι’ αυτήν την παραλλαγή. 

ΠΟΥ: «Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη»

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν είναι πιο μεταδοτική, όμως προς το παρόν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική και τη Βρετανία δε δείχνουν κάτι εντυπωσιακό ως προς τη βαρύτητα της νόσησης. 

«Υπάρχει ακόμα προβληματισμός σε σχέση με τα εμβόλια, όπου φαίνεται –τουλάχιστον κάποιες πρώτες μελέτες που είδα εγώ, θα χρειαστεί και τρίτη δόση για να έχουμε μια καλή αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Εμβόλιο Pfizer: Προστατεύει από τη νοσηλεία και στην περίπτωση της Όμικρον

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ακραίος ο ισχυρισμός ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις είναι σαν ανεμβολίαστοι, εξηγώντας ότι οι δύο δόσεις παρέχουν κάλυψη 50% - 60%.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του επικεφαλής ιατρού της Moderna ότι μπορεί να προκύψει μια υπερμετάλλαξη από τον συνδυασμό των Όμικρον και Δέλτα, ο κ. Βατόπουλος είπε πως ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δε χρειάζεται να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον. 

Πρώτος νεκρός από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Μ. Βρετανία

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να κινηθεί προς μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση. 

«Για να μη συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός» τόνισε.

Τέλος ενόψει των εορτών κάλεσε όλους τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και πριν από τα ρεβεγιόν να κάνουν ένα rapid ή ένα self test. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top