Πρώτος νεκρός από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Μ. Βρετανία

Αλλάζουν τα δεδομένα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Τον πρώτο νεκρό από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού κατέγραψε σήμερα η Μ. Βρετανία. 

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το Reuters. 

Δύο νέα ύποπτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα εμβολιαστικό κέντρο κοντά στο Πάντινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε:

«Δυστυχώς, η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί σε νοσηλείες και, δυστυχώς, τουλάχιστον ένας ασθενής με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη πέθανε».

«Επομένως πιστεύω ότι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια πιο ήπια παραλλαγή του κορωνοϊού θα πρέπει να μπει στην άκρη και να αναγνωρίσουμε ότι μεταδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς μεταξύ του πληθυσμού. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε με την τρίτη δόση», συνέχισε. 

Μετάλλαξη Όμικρον: Κυριαρχεί ήδη στη Νότια Αφρική με το 70% των κρουσμάτων

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν στη Μ. Βρετανία νέοι περιορισμοί λόγω της Όμικρον, ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα. 

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, η οποία έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα.

Μαγιορκίνης: «Θέμα χρόνου η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα»

Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα. 

Σύμφωνα με έγγραφο του ΠΟΥ, που δημοσιεύτηκε χθες, οι μεταλλάξεις της μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.

«Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους», γράφει το έγγραφο, επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου.

Μεγάλη Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέα μέτρα λόγω της Όμικρον!

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χημικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», σημειώνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα.

Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική.

Όμικρον: Εντοπίστηκε μετάλλαξή της που δεν ανιχνεύεται ούτε με μοριακό test

Παρότι τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα - η οποία αυτή τη στιγμή κυριαρχεί παγκοσμίως - και όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», σημειώνεται.

Τα καλά και τα κακά νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top