Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, ο Τζο Φάχλα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού προκαλεί αναζωπύρωση των μολύνσεων.
Μαγιορκίνης: «Θέμα χρόνου η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα»
«Τα αποτελέσματα πρόσφατων αλληλουχήσεων του γονιδιώματος αποκάλυψαν πως η Όμικρον ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή μεταξύ των δειγμάτων που αναλύθηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου - το 70% (250/358) ως χθες», είπε.
Όμικρον: Εντοπίστηκε μετάλλαξή της που δεν ανιχνεύεται ούτε με μοριακό test
Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 4η Δεκεμβρίου, τα κρούσματα στην επαρχία Χαουτένγκ αυξήθηκαν κατά 415% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 204%.
Μετάλλαξη Όμικρον: Το δερματικό σύμπτωμα που εμφανίζεται σε παιδιά
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι ακόμη σαφές το εάν και κατά πόσον η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ή όχι βαρύτερη μορφή κορωνοϊού σε σύγκριση με άλλες, ειδικά τη Δέλτα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μεν, όμως αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων και όχι στο ότι προκαλείται πιο βαριά μορφή της νόσου, πρόσθεσε.
Κορωνοϊός: Τρία κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα
Ο Δρ. Φάχλα υπογράμμισε πως ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού (R0), που αναλογεί στον αριθμό των ανθρώπων που ενδέχεται να μολύνει ένας φορέας του ιού, βρίσκεται στο 2,5. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο το οποίο έχει καταγραφεί στη Νότια Αφρική από την εκδήλωση της πανδημίας.
Τόνισε ακόμη ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η νέα παραλλαγή συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, δηλαδή νέας μόλυνσης 90 ημέρες μετά την ανάρρωση από μια πρώτη.
Ωστόσο για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα «χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, που θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», επισήμανε.