Συγκλονίζει εντατικολόγος: «Μπορεί να σπάσεις μπροστά σε τόσο θάνατο»

Μία γιατρός της πρώτης γραμμής περιγράφει την 26ωρη εφημερία της

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας (2/12/21)

Η έξαρση της πανδημίας έχει φέρει μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους διασωληνωμένους από κορωνοϊό να αυξάνονται καθημερινά. 

Κορωνοϊός: «Μου ζήτησε να τραγουδήσω στη σύζυγό του, λίγο πριν πεθάνουν»

Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής μοιράζονται την εμπειρία τους από τα νοσοκομεία, όπου προσπαθούν να σώσουν ασθενείς καθημερινά. 

Η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα έκανε μία συγκλονιστική ανάρτηση στο Facebook κατά την οποία περιγράφει μία δραματική εφημερία 26 ωρών στο νοσοκομείο που εργάζεται. 

Έκτακτες ανακοινώσεις για την τρίτη δόση εμβολίου το απόγευμα

«Ψάχνοντας τις λέξεις.

Πώς να περιγράψεις αυτό που αισθάνεσαι όταν βγαίνεις απ΄ το νοσοκομείο μετά από 26 ώρες εφημερίας… όταν πέρασες μία επίπονη μέρα και μια δραματική νύχτα, όπου έπρεπε να ανακοινώσεις το θάνατο δύο διασωληνωμένων εκτός Εντατικής μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, που σηκώνεις το τηλέφωνο και λες με σιγανή φωνή “πρέπει να σας ενημερώσω…» κι ακούς σιωπή και μετά φωνές και κλάματα και μετά “τι έγινε γιατρέ; μια χαρά ήταν ο άνθρωπος”, πώς να απαντήσεις σ΄ αυτό το “μια χαρά ήταν ο άνθρωπος” όταν σου τον έχουν φέρει με 60% κορεσμό οξυγόνου.

Κι έχει πάει 4.00 το πρωί και σου φέρνουν έναν 60χρονο που δεν κρατάει κορεσμό ούτε στη bipap και τρέχετε 2 γιατροί και δυο τραυματιοφορείς να διασχίσετε μια πτέρυγα και τρεις ορόφους για να τον παραδώσετε στην αναισθησιολόγο με 47% κορεσμό. Πώς να μιλήσεις για την ταχυκαρδία και το αίσθημα πνιγμονής που σ΄ έπιασε μέσα στο ασανσέρ όταν προσπαθούσες να συγκρατήσεις τον ασθενή που πέταγε τη μάσκα, λόγω της συγχυτικοδιεγερτικής κατάστασης που βρισκόταν από την υποξαιμία. Kαι για την χαρά σου που η αναισθησιολόγος τον διασωλήνωσε με την πρώτη προσπάθεια και δεν χρειάστηκε να ανατάξετε ανακοπή.

Κορωνοϊός: Πέθανε 24χρονη με υποκείμενο νόσημα

Και την ανακούφιση που ένιωσες γιατί έτυχε να ‘χεις βάρδια με ένα πολύ καλό team ειδικευομένων και νοσηλευτών, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν είναι πάντα έτσι, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες, γνώσεις, αντοχές και ψυχραιμία. Γιατί έτσι είναι οι άνθρωποι, μπορεί να σπάσουν μπροστά σε τόσο θάνατο και να είναι την κρίσιμη στιγμή αναποτελεσματικοί.

Κι όταν κατεβαίνεις πάλι, μαθαίνεις ότι μπλόκαραν τα ΤΕΠ γιατί πάλευαν να σώσουν έναν 40άρη, αλλά δεν τα κατάφεραν παρόλο που τον διασωλήνωσαν επί τόπου και τώρα τα φορεία στοιβάζονται και καθυστερούν οι εισαγωγές. Κι εκεί που ξαναρίχνεις μια ματιά στους θαλάμους να δεις αν κάποιος πέταξε τη μάσκα του μέσα τον ύπνο του και κινδυνεύσει, συναντάς τον συνάδελφο της διπλανής πτέρυγας, που παλεύει ένα περιστατικό με οξύ έμφραγμα, βαριά πνευμονία covid και διαβητική κετοξέωση με pH 6.9, τρία θανατηφόρα συμβάντα σε έναν άρρωστο κι ο γιατρός έχει στην ευθύνη του άλλους 40.

Κορωνοϊός: Πέθανε 42χρονος και ο αδερφός του απείλησε τους γιατρούς

Και τον ρωτάς αν θέλει καμιά βοήθεια, νιώθεις όμως ταυτόχρονα μια ένοχη ανακούφιση που δεν έτυχε σε σένα αυτό και μετά ντρέπεσαι γιατί ο συνάδελφος έχει να διαχειριστεί και ένα διασωληνωμένο μέσα στο θάλαμο (χωρίς να γνωρίζει τίποτα από αναπνευστήρες), γιατί εσύ με το προηγούμενο περιστατικό κατέλαβες την τελευταία θέση στις χειρουργικές αίθουσες κι από δω και πέρα οι υπόλοιποι θα κρατιούνται σε κοινούς θαλάμους.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ο ασθενής μηδέν στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Star

Περπατάς για το σπίτι και σκέφτεσαι ότι κάποιοι έχουν μιλήσει για την ψυχική και σωματική εξουθένωση των υγειονομικών. Εξουθένωση. Με καλύπτει αυτή η λέξη? μου φαίνεται λίγο πλατιά, έχει πολλά φωνήεντα και μου δίνει την αίσθηση της άπλας, ενώ εμείς στριμωχνόμαστε. Θα ήθελα να βρω μια λέξη με πολλά σύμφωνα, άσε που το “εξουθένωση” μου φέρνει στο νου πολλά μαξιλάρια… Δεν ξέρω. Πάω για ύπνο καλύτερα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top