Δημήτρης Κουφοντίνας: «Όχι» σε αποφυλάκιση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2027

Τι αναφέρει το βούλευμα

Δημήτρης Κουφοντίνας

Ο πολυισοιβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας θεμελιώνει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση με όρους τον Σεπτέμβριο του 2027, όπως έκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας. Το βούλευμα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς αποφαίνεται ότι η αίτηση του Κουφοντίνα που στηρίχθηκε στις επιεικέστερες διατάξεις περί υφ όρον απόλυσης του Ποινικού Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου Π.Κ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 πρέπει να απορριφθεί.

Ο Κουφοντίνας ζητούσε να αποφυλακιστεί με όρους καθώς έχει συμπληρώσει στις φυλακές (στις 5 Σεπτέμβρη 2021), 19 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής και 8 χρόνια ευεργετικής έκτισης ποινής (με τα μεροκάματα της φυλακής).

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο προσέφυγε ο Κουφοντίνας

Η αίτηση στηρίζεται στον Ποινικό Κώδικα που ίσχυε πριν από την ψήφιση του Π.Κ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με το αιτιολογικό ότι εφαρμόζεται πάντα ο ευεργετικότερος για τον κατηγορούμενο νόμος. Ο παλιός Π.Κ. προέβλεπε ότι δικαίωμα αιτήματος αποφυλάκισης θεμελιώνεται για όλους τους ισοβίτες ύστερα από 16 ή 19 χρόνια έκτισης ποινής.

Η εισαγγελέας στην εισήγησή της και το δικαστικό συμβούλιο ανατρέπουν αυτό το δεδομένο καθώς κρίνουν ότι ο παλιός κώδικας αναφερόταν σε περιπτώσεις καταδικασμένων σε μια φορά ισόβια κάθειρξη και όχι σε καταδίκους με πολλαπλές ισόβιες. 

Το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι η έλλειψη ρητής αναφοράς στον προηγούμενο κώδικα σε πολυϊσοβίτες, δημιουργεί κενό νόμου, το οποίο καλυπτόταν νομολογικά από τα δικαστήρια. Το κενό αυτό, όπως αναφέρεται, καλύφθηκε από τον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 που ψηφίστηκε επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο αναφέρεται ότι οι πολυϊσοβίτες μπορούν να ζητήσουν την υφ' όρων απόλυσή τους στα 25 χρόνια (άρθρο 105Β παρ. 6 ΠΚ).

Οι δικαστές θεωρούν ότι η ρητή αναφορά περί δικαιώματος των πολυισοβιτών να απoφυλακιστούν με όρους στα 25 χρόνια καλύπτει το «κενό νόμου», όπως το περιγράφουν. Στο βούλευμα επισημαίνεται ότι  «νομολογιακά γινόταν δεκτό ότι στην περίπτωση αυτή ο κρατούμενος μπορούσε να απολυθεί υπό όρο εάν είχε εκτίσει πραγματικά ποινή 19 ετών και ευεργετικώς υπολογισθείσα 25 ετών…» όμως πλέον το θέμα λύνεται ρητά με την πρόβλεψη του Ποινικού Κώδικα του 2019 επι ΣΥΡΙΖΑ.  

Για την αρχή εφαρμογής των επιεικέστερων διατάξεων για έναν κατηγορούμενο οι δικαστές αποφαίνονται ότι: «… Η γενική αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης διάταξης εφαρμόζεται μόνο αναφορικά με διατάξεις νόμων και όχι μεταξύ διάταξης νόμου και ευμενέστερης νομολογιακής αντιμετώπισης όταν υφίσταται κενό δικαίου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top