Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Δέκα μέρες καραντίνα όσοι έρχονται από νότια Αφρική

Τι αποφάσισε η Επιτροπή για τα ταξίδια και τις αφίξεις στην Ελλάδα

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα για την Πέμπτη 25/11 - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα από τις 14:00 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί αποφάσισαν να γίνονται μόνο οι απαραίτητες αφίξεις από τις χώρες της νοτίου Αφρικής και ουσιαστικά μόνο για Έλληνες ενώ θα κάνουν τριπλό έλεγχο με μοριακό test. 

Παγκόσμιος συναγερμός: Συνεδριάζουν για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα στον ΠΟΥ

Για να μπορούν οι ταξιδιώτες να εισέρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) από τη χώρα που προέρχονται. Στο αεροδρόμιο άφιξης θα γίνεται επανέλεγχος ενώ υπάρχει υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα για όλους, κατά την οποία οι ταξιδιώτες θα μένουν σε ξενοδοχείο. Για να βγουν μετά το πέρας των 10 ημερών, θα πρέπει να έχουν ξανά αρνητικό μοριακό test. 

Πλεύρης: «Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή»

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα», είχε ξεκαθαρίσει ο Θάνος Πλεύρης σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την είσοδο στην Ελλάδα, οι οποίες επηρεάζονται από την εμφάνιση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις ταξιδιωτικές της οδηγίες, ανάλογα με αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ, λόγω της ανησυχίας για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. 

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: «Φρένο» σε ταξίδια από νότια Αφρική βάζει η ΕΕ

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε μία ανάρτηση στο Facebook, κατά την οποία δήλωσε πως «είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα» σχετικά με τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα

'Ηδη έχει ανακοινωθεί πως ο ΠΟΥ συνεδριάζει σήμερα για να καθορίσει την επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής B.1.1.529, η οποία αναμέμενεται να λάβει το όνομα «Nu». Η παραλλαγή δείχνει να έχει ταχεία εξάπλωση, καθώς έχει ήδη παρουσιάσει 59 κρούσματα σε Νότια Αφρική, Ισραήλ και Χονγκ Κονγκ. Νωρίτερα, επιβεβαιώθηκε και το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο. 

Πολλά κράτη έχουν ανακοινώσει πως κλείνουν τα σύνορά τους με χώρες της νότιας Αφρικής, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τις πτήσεις προς την ΕΕ. Μερικές από τις χώρες που σταμάτησαν τις πτήσεις από τη νότιο Αφρική είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία αλλά και η Σιγκαπούρη. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top