Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Οι χώρες που κλείνουν τα σύνορα με τη νότια Αφρική

Τι δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Tα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα και φέρει πολύ μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. 

Παγκόσμιος συναγερμός: Συνεδριάζουν για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα στον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει πως βρίσκεται σε έκτακτη συνεδρίαση για να οριστεί ο κίνδυνος της νέας παραλλαγής, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί 59 κρούσματα της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, το Χονγκ Κονγκ αλλά και το Ισραήλ. 

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Μπένετ προειδοποιεί για κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της νέας παραλλαγής του ιού        

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με ειδικούς σε θέματα υγείας για να συζητήσει ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης στη μετάλλαξη της Μποτσουάνα που εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα της Αφρικής, το οποίο, σύμφωνα με τον Ναφτάλι Μπένετ, είναι πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Δέλτα του ιού.

Κορωνοϊός: Πόσο πιθανό είναι να κολλήσετε ξανά μετά από σοβαρή νόσηση;

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Μπένετ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ένα κρούσμα του νέου στελέχους του κορωνοϊού νωρίτερα σήμερα. Πρόκειται για έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι.

Ποιες χώρες έχουν ήδη σταματήσει τα ταξίδια από το νότιο τμήμα της Αφρικής

Μετά την ταχεία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, μία μετά την άλλη οι χώρες του εξωτερικού διακόπτουν τις πτήσεις από χώρες της Αφρικής. 

Την αρχή έκανε η Μεγάλη Βρετανία , η οποία δεν επιτρέπει προσωρινά την είσοδο σε ταξιδιώτες από έξι αφρικανικές χώρες: τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), τη Ζιμπάμπουε και την Μποτσουάνα. Την ίδια απόφαση πήρε η Ιαπωνία, ενώ αναμένεται να πάρει και η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: «Φρένο» σε ταξίδια από νότια Αφρική βάζει η ΕΕ

Μέσω twitter η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προανήγγειλε τη διακοπή πτήσεων από τη νότια περιοχή της Αφρικής στην ΕΕ, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες χώρες θα δεχτούν «μπλόκο». 

Επιπλέον, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Σιγκαπούρη ανακοίνωσαν πως δε θα δέχονται ανθρώπους που έρχονται από τη Νότια Αφρική στα σύνορά τους. 

Μαγιορκίνης: «Είναι νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα»

Για τη νέα παραλλαγή που ξεκίνησε από την Μποτσουάνα μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Με ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Επιδημιολογίας σημείωσε πως ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και επισήμανε και πάλι τη σημασία της τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός: Πόσους θανάτους έχουν αποτρέψει τα εμβόλια στην Ελλάδα

«Σχετικά με το νέο στέλεχος B.1.1.529 είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι σύντομα θα ονομασθεί Variant Under Investigation. Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών» δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top