Κούγιας για Πέραμα: «Δεν άκουσαν εντολή για παύση της καταδίωξης»

Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του 20χρονου Ρομά

Βίντεο ντοκουμέντο που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star από τις συνομιλίες των αστυνομικών της ΔΙΑΣ με το κέντρο ελέγχου (23/10)

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει ο θάνατος του 20χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα, κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Ο Αλέξης Κούγιας μάλιστα που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών δήλωσε πως δεν πήραν εντολή για να σταματήσουν την καταδίωξη.

«Είναι κατηγορηματικοί ότι δεν άκουσαν κάτι τέτοιο» είπε, στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως δεν είναι κακοποιοί, αλλά παιδιά με σπουδές και αγωγή. 

Εξήγησε επίσης ότι ι επιβαίνοντες στο κλεμμένο όχημα αντιμετωπίζουν κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροήν για τον τραυματισμό των επτά αστυνομικών. 

«Δεν είναι οι άνθρωποι που ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν πάμε να κλέψουμε, να σκοτώσουμε, να βιάσουμε. Είναι φτωχά παιδιά. Έχουμε απέναντί μας και νεαρά παιδιά που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους αφαιρέσει τη ζωή, τα οποία όμως ξεκινούν τη μέρα τους με διαφορετικό τρόπο, από κακή αγωγή, από κακές συνθήκες ζωής. Εκείνη την ημέρα, τα συγκεκριμένα παιδιά, έκαναν μια διακεκριμένη κλοπή. Δεν έχουμε μια τυχαία περίπτωση. Έχουμε την περίπτωση ατόμων που ξεκίνησαν να αφαιρέσουν τη ζωή αστυνομικών και αστυνομικούς που αμύνθηκαν για να σώσουν τη ζωή τους» είπε ο κ. Κούγιας.

Σχετικά με το εάν ήταν ή όχι οπλισμένοι οι νεαροί, ο Αλέξης Κούγιας σχολίασε:

«Όλοι λένε ότι ήταν άοπλα τα παιδιά. Ποιος το είπε; Εκείνος που έφυγε είναι σίγουρο ότι τα πήρε τα όπλα».

Πέραμα: Θα παραδοθεί σήμερα ο 15χρονος

Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές ο 15χρονος που ήταν μαζί με τον 20χρονο κι ένα ακόμα άτομο μέσα στο κλεμμένο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. 

Πέραμα: Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση των 7 αστυνομικών

Όπως είπε στο Open ο γαμπρός του θύματος, σήμερα θα παραδοθεί μαζί με τον δικηγόρο του. 

Αυτός είναι ο 20χρονος που σκοτώθηκε

Ο νεαρός Ρομά που σκοτώθηκε το Σάββατο ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος στο τρίτο. 

Πέραμα: «Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια»

Πριν από έξι χρόνια μάλιστα είχε συλληφθεί για την κλοπή ενός ποδηλάτου.

20χρονος Ρομά

Ο 20χρονος που σκοτώθηκε

Στο Tik Tok έχει ανέβει ένα βίντεο με το οποίο οι φίλοι του τον αποχαιρετούν γράφοντας: «Θα σε θυμόμαστε για πάντα».

Ρομά

Ο 20χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών και περίμενε το τρίτο

Πέραμα: Γιατί δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη;

 Όπως μετέδωσε το Mega, ένα άγνωστο περιστατικό που είχε σημειωθεί πριν από έναν μήνα περίπου έχει σχέση με τον λόγο που δόθηκε η εντολή στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ να σταματήσουν την καταδίωξη. 

Πέραμα: Στο μικροσκόπιο οι συνομιλίες των αστυνομικών με το κέντρο ελέγχου

Τότε, στην περιοχή του Αιγάλεω είχε πραγματοποιηθεί μια ακόμα καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο καταδιωκόμενος, που σε εκείνη την περίπτωση ήταν δικυκλιστής, έχασε τον έλεγχο της μηχανής, έπεσε και σκοτώθηκε. 

Την επόμενη μέρα, στις 21 Σεπτεμβρίου, εστάλη μήνυμα στους αστυνομικούς, με το οποίο ενημερώνονταν ότι δε θα γίνονται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης. 

Πέραμα: Βίντεο από την στιγμή που οι αστυνομικοί «γαζώνουν» το αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί στο Πέραμα είχαν τις ίδιες εντολές, αλλά μένει τώρα να δοθεί απάντηση γιατί δεν ανταποκρινόταν το κέντρο στις κλήσεις των ομάδων ΔΙΑΣ. 

Η μια ομάδα φαίνεται πως σταμάτησε την καταδίωξη, αλλά μια άλλη ομάδα είναι αυτή που συνέχισε να ακολουθεί το κλεμμένο όχημα. Το κέντρο φαίνεται να άκουγε κανονικά εκείνη την ώρα, αν και θα φανεί αν υπήρχε κάποια παρεμβολή.

Μετά τα αιματηρά γεγονότα πάντως με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκου θα δρομολογηθούν αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής, αλλά και στις εντολές από το κέντρο προς τους αστυνομικούς στο δρόμο.

Πέραμα: Η μαρτυρία μοτοσικλετιστή της ΔΙΑΣ 

Ένας από τους επτά αστυνομικούς που συμμετείχε στην καταδίωξη του κλεμμένου οχήματος κατέθεσε τι συνέβη. 

Πέραμα: 20χρονος ο νεκρός – Κατηγορούνται οι επτά αστυνομικοί

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο αστυνομικός φέρεται να ισχυρίστηκε:

«Μας επιτέθηκε ο 20χρονος με το αυτοκίνητο. Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι μαρτυρίες και των υπόλοιπων έξι αστυνομικών, οι οποίοι οδηγηθήκαν στον εισαγγελέα Πειραιά που τους άσκησε ποινική δίωξη.

Και οι επτά αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. 

Πέραμα: Γιατί συνέχισαν την καταδίωξη οι αστυνομικοί

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αστυνομικός που βρισκόταν βάρδια στο κέντρο της Άμεσης Δράσης είπε ότι έδωσε εντολή διακοπής της καταδίωξης, λόγω επικινδυνότητας της περιοχής. 

Η καταδίωξη όμως συνεχίστηκε και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να μην άκουσαν οι αστυνομικοί, είτε να συνέχισαν με δική τους πρωτοβουλία. 

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να κάνει έρευνα, ενώ η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί έως την Παρασκευή.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top