Κλιματική αλλαγή: «Η Αθήνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο με μεγάλους καύσωνες»

«Μαύρη» πρόβλεψη του Guardian για την υπερθέρμανση στη χώρα μας

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τον καύσωνα που «χτύπησε» την Αθήνα τον Ιούλιο (1/7)

Τα δύο κύματα καύσωνα που έπληξαν το φετινό καλοκαίρι τη χώρα μας και είχαν μεγάλη διάρκεια φαίνεται ότι δε θα είναι τα τελευταία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η χώρα μας είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής που απειλεί όλο τον πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες. 

Μιλώντας στον Guardian, ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, επεσήμανε πως το κύμα ακραίου καύσωνα που βιώσαμε φέτος υποεκτιμήθηκε και ότι ήταν «μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όπου είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».

καύσωνας

«Η Αθήνα θα “χτυπηθεί” περισσότερο από την υπερθέρμανση»

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θεωρείται περισσότερο πιθανό να χτυπηθεί σφοδρότερα από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας κατέγραψε μέσα στον Αύγουστο θερμοκρασία ρεκόρ που έφτασε τους 47,1 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Guardian η Ελλάδα είναι μια περιοχή που αποτελεί επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, ενώ η Αθήνα είναι ήδη η πιο θερμή μητρόπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης.

καύσωνας Αθήνα

«Οι καύσωνες θα έχουν ονόματα όπως οι καταιγίδες»

Στο ίδιο δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται ακόμα ότι η ονοματοδοσία των καυσώνων θα βοηθήσει τόσο τις αρχές όσο και τους πολίτες να προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα.

Ακόμα γίνεται αναφορά στην πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου Αθηνών τα τελευταία τέσσερα χρόνια να κατηγοριοποιήσει τις χειμερινές καταιγίδες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, δίνοντάς τους ονόματα κάθε φορά που κρίνονται επικίνδυνα.
 
Έτσι, εάν οι θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, τότε οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο θα πρέπει να λαμβάνει ένα όνομα, συνήθως βγαλμένο από την ελληνική αρχαιότητα και την μυθολογία, όπως συμβαίνει και με τις κακοκαιρίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top