Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις 2021: Πότε βγαίνουν - Πώς θα κινηθούν

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

Μακρή: Πώς θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία- Όλες οι αλλαγές

Τέλος θα πάρει σε λίγες ημέρες η αγωνία των υποψηφίων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν έως τις 27 Αυγούστου. Φαίνεται δηλαδή, πως η «παράδοση» θα τηρηθεί και οι βάσεις θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ 23 και 27 του μηνός.

Η φετινή χρονιά των πανελληνίων ήταν εξαιρετικά δύσκολη όχι μόνο λόγω της πανδημίας και της αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης των μαθητών αλλά κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η εφαρμογή για πρώτη φορά της ΕΒΕ θα γίνει αιτία να μείνουν εκτός πανεπιστημίων φέτος χιλιάδες μαθητές και ταυτόχρονα δεκάδες τμήματα με κενές θέσεις και όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα.

Πανελλήνιες 2021: Μέχρι και 1.200 μονάδες η άνοδος σε δημοφιλείς σχολές

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», η Ιατρική Αθηνών δεν επιστρέφει στις εποχές των 19.000 μορίων, όμως εκτιμάται ότι θα σημειώσει άνοδο πάνω από 600 μόρια.

Ουσιαστικά, οι πολύ καλές επιδόσεις των υποψηφίων σε Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια στο 3ο επιστημονικό πεδίο, ανεβάζουν σχεδόν όλες τις Ιατρικές πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων.

Την ίδια ώρα, οι Πολυτεχνικές Σχολές κερδίζουν κάποια από τα «χαμένα» των προηγούμενων ετών με πιο συγκρατημένη άνοδο, οι Νομικές Σχολές παραμένουν σταθερές και οι Οικονομικές Σχολές, αποκλειστικά στα κεντρικά ιδρύματα, ανεβάζουν και άλλο τη βάση εισαγωγής.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο πανελλήνιες 2021 βαθμολογίες

 

1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Η αύξηση στις βάσεις δεν προβλέπεται να είναι μεγάλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς ο ανταγωνισμός παραμένει υψηλός στις Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές σχολές, αλλά και να παραμένει περιορισμένος ο αριθμός θέσεων. 

Ανοδική θα είναι η πορεία στις δύο κεντρικές Νομικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στις Ψυχολογίες που στην πλειοψηφία τους θα κινηθούν στο όριο των 17.000 μορίων, ακόμα κι αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Αυξομειώσεις αναμένονται στις σχολές που κινούνται στις μεσαίες βαθμολογίες, όπως στην περίπτωση των Παιδαγωγικών και των τμημάτων Φιλοσοφίας και Ιστορίας. 

Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις 2021: Πότε βγαίνουν - Πώς θα κινηθούν

2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Τεχνολογικών Σπουδών

Στις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων θα καταγραφεί επανάκτηση των απωλειών από τις σερί χρονιές που έχαναν μόρια από τις βάσεις εισαγωγής τους. Κάποιες από αυτές επιστρέφουν στο κατώφλι των 18.000 μορίων.

Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι του ΕΜΠ επιστρέφουν σιγά σιγά σε υψηλότερες βαθμολογίες, κυρίως λόγω της αύξησης των αριστούχων. Στα κεντρικά ιδρύματα οι πολυτεχνικές σχολές θα ανέβουν αρκετά μόρια, ακόμα και 800 πάνω όπως εκτιμάται, ανάλογα τη σχολή, ενώ αύξηση θα καταγραφεί και στις Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων, της τάξης των 300-400 μορίων.

Στην περιφέρεια εκτιμάται ότι μπορεί εντοπιστούν τεράστιες μεταβολές στις βάσεις, ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια, το οποίο όμως θα κριθεί από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο.

3ο Επιστημονικό Πεδίο Επιστημών Υγείας

Οι υποψήφιοι φέτος επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό πεδίο, πετυχαίνοντας πολύ υψηλές επιδόσεις και επαναφέροντας σε δυσθεώρητες βάσεις τις δημοφιλείς σχολές σε κεντρικά και περιφερειακά ιδρύματα.

Η άνοδος των βάσεων θα είναι μεγάλη και σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα. Από 400 έως 1.500 μόρια αναμένουμε να αυξηθούν οι βάσεις στα τμήματα του πεδίου. Οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στη Χημεία και στη Βιολογία και στη Γλώσσα, γι’ αυτό η άνοδος θα είναι τόσο μεγάλη. . Η μικρότερη ΕΒΕ του πεδίου 9,69 αναμένεται να διαμορφώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής περί τα 9.300 μόρια.

4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας ήταν ελαφρώς καλύτερες από πέρσι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός για τις δημοφιλείς σχολές και άρα να αναμένεται ανοδική πορεία στις βάσεις. 

Στις πιο υψηλόβαθμες σχολές σε αυτό το πεδίο είναι αυτές της Πληροφορικής στα κεντρικά Ιδρύματα, με τις βάσεις να κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ στις οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ).

Αντίστροφη μέτρηση για τις βάσεις 2021: Πότε βγαίνουν - Πώς θα κινηθούν

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

 

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο (πίνακες)

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top