Εμβόλιο: «Κλειδώνει» η τρίτη ενισχυτική δόση - Ποιους θα αφορά

Πιθανό να ξεκινήσει η χορήγησή της από τις αρχές Σεπτεμβρίου

Όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου και τον εμβολιασμό των παιδιών. (16/8)

Ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται διαρκώς εν μέσω καλοκαιριού, εντείνονται οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο χορήγησης μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού από τον Σεπτέμβριο. 

Ποιοι απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, φαίνεται πως «κλειδώνει» η τρίτη δόση του εμβολίου. Η γνωμοδότησή της στηρίχθηκε στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: Να εμβολιαστούν τα παιδιά - Ποια κινδυνεύουν

Εμβολιασμός: Ποιες ομάδες πολιτών θα αφορά η τρίτη δόση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, η χορήγηση της τρίτης εμβολιαστικής δόσης κατά του κορωνοϊού θα ξεκινήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα από συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

  • Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
  • Μεταμόσχευση μυελού 
  • Καρκινοπαθείς / Υπό χημειοθεραπεία
  • Νεφροπαθείς

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως «μιλάμε για αναμνηστική δόση. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετώντας, αποφάσισε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης στους ανοσοκατασταλμένους, δηλαδή σε ευπαθείς ομάδες με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που έχουν μειωμένη ανοσιακή απάντηση».

Όπως ανέφερε, αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου και αναμένεται η απόφαση «για να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ομάδες. Άρα μέσα στον Σεπτέμβριο μέχρι αρχές Οκτωβρίου θα έχουμε την πλήρη υλοποίηση της αναμνηστικής δόσης».

Τρίτη δόση εμβολίου: Τι συστήνει το CDC 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου, το CDC συστήνει τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA στις εξής ομάδες:

  • μεταμοσχευμένοι ασθενείς

  • άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • άτομα με HIV λοίμωξη
  • άτομα που λαμβάνουν κορτιζόνη καθώς και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι στους ανοσοκατεσταλμένους η τρίτη δόση θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, όπως έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία.

Η εξέλιξη της χορήγησης της ενισχυτικής δόσης θα πραγματοποιείται με βάση την συγκέντρωση των στοιχείων που θα προκύπτουν από την ανάλυση των ερευνών που συνεχίζονται, τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top