Εύβοια- Δήμαρχος Ιστιαίας: «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας»

Δραματική έκκληση για ενάερια μέσα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια με τους κατοίκους να περνάνε ακόμη μία εφιαλτική μέρα. 

Ο δήμαρχος της Ιστιαίας Γιάννης Γκοτζιάς έκανε δραματική έκκληση για εναέρια μέσα, λέγοντας μάλιστα στο OPEN ότι «σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας».

Φωτιά Εύβοια: Εκκενώνονται Πευκί, Γεράκι, Γούβες και Αρτεμίσιο

«Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ιστιαίας.

Το πύρινο μέτωπο στις Γούβες- φωτογραφία Eurokinissi

Το πύρινο μέτωπο στις Γούβες- φωτογραφία Eurokinissi

«Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στον Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. 

Ο ίδιος είπε πως οι φλόγες πλησιάζουν χωριά γύρω από την Ιστιαία και επεσήμανε πως το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε όλο το νότιο μέτωπο και «κινείται προς τα βόρεια και σαρώνει τα πάντα».

Η φωτιά μαίνεται στα μέτωπα της Εύβοιας. Απειλούνται τα Ελληνικά,  η φωτιά μπήκε στα Βασιλικά. Το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. 

Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.  Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην πυρκαγιά της Εύβοιας επιχειρούν 575 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 89 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top