Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Προβληματισμός για τα αίτια της πυρκαγιάς

Η μηδενική υγρασία του εδάφος συνέβαλλε στην επέκταση της καταστροφής

Θλιβερές εικόνες από την επόμενη μέρα- Έγιναν όλα στάχτη στη Βαρυμπόμπη/ Βίντεο star.gr

Η τεράστια φωτιά που ξέσπασε χθες, Τρίτη, στη Βαρυμπόμπη έχει βυθίσει σε θλίψη όλη την Ελλάδα. 

Η επόμενη μέρα έρχεται πάντα με τον απολογισμό: Παρόλο που ευτυχώς δε χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή, δεκάδες οικογένειες έχασαν το σπίτι τους και περιουσίες μίας ολόκληρης ζωής. 

φωτιά Βαρυμπόμπη

Έτσι, πολλοί είναι οι πολίτες που αναρωτούνται δικαιολογημένα πώς άναψε η σπίθα που προκάλεσε αυτή την μεγάλη καταστροφή στην βόρεια Αττική. 

Από χθες, έχουν αναπτυχθεί πολλά σενάρια σχετικά με την έκρηξη ενός μετασχηματιστή υπερυψηλής τάσης ως αιτία της πυρκαγιάς. Ωστόσο, επίσημες πηγές της ΑΑΔΕ διαψεύδουν το συγκεκριμένο στοιχείο:

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Θλιβερές εικόνες άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα

«Αν είχαμε έκρηξη ή άλλη καταστροφή σε εξοπλισμό υψηλής τάσης, είναι αυτονόητο ότι δε θα μπορούσαμε να βάλουμε μέσα τα κυκλώματα ήδη από εχθές το βράδυ. Μάλιστα, σήμερα το πρωί έγινε επιθεώρηση στις Γραμμές Μεταφοράς που επηρεάστηκαν και δεν εντοπίστηκαν σημαντικές φθορές. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να εντοπίσει τα αίτια της πυρκαγιάς είναι μόνο η Πυροσβεστική με το πόρισμά της» δηλώνουν αξιόπιστα στελέχη της ΑΑΔΕ. 

φωτιά Βαρυμπόμπη

Επισημαίνουν, ακόμα, πως οι μετασχηματιστές υψηλής τάσης βρίσκονται αποκλειστικά μέσα στις εγκαταστάσεις της ΑΔΜΗΕ (υποκαταστήματα/ ΚΥΤ). 

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Κάηκαν 12.500 στρέμματα δάσους και 94 σπίτια

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η φωτιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ οι ειδικοί κάνουν λόγο για μηδενική υγρασία στο σημείο – λόγω του πολυήμερου καύσωνα- η οποία συνέβαλε στην επέκταση της πυρκαγιάς. 

Φωτιά Βαρυμπόμπη: Η ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ

Πριν από λίγο, η ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών στη Βαρυμπόμπη:

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκίνησε από χτες το βράδυ μαραθώνιο αγώνα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυό του. 

Οδηγός προστασίας των πολιτών από τις πυρκαγιές

Συγκεκριμένα, από την καταστροφική φωτιά, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι γραμμές Μέσης Τάσης  στην περιοχή, οι οποίες επηρέαζαν περίπου 50.000 καταναλωτές. Με την άμεση κινητοποίηση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι 5 γραμμές καθώς και κρίσιμες υποδομές, όπως για παράδειγμα το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ. 

φωτιά Βαρυμπόμπη

Μια γραμμή Μέσης Τάσης, η οποία ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές  στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε 10 περίπου χιλιόμετρα Δικτύου Μέσης Τάσης, 33 υποσταθμούς Μέσης Τάσης και 30 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές Χαμηλής Τάσης. 

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση, καθώς έως και αυτή την ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.  

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής, με τις πλησιέστερες εγκαταστάσεις Δικτύου να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top