Παπαευαγγέλου: «Να κάνετε self tests. Ενδοοικογενειακή η διασπορά»

Όσα είπε για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και τους εμβολιασμούς

Όσα είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκαν και σήμερα κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μετάλλαξη Δέλτα: 1.339 νέα κρούσματα στη χώρα - Πού εντοπίζονται

Αρχικά τον λόγο πήρε η κ. Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε ότι αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, σημειώνοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει στα 25 έτη.

Όσον αφορά τον αριθμό των νέων νοσηλειών, εδώ εμφανίζεται μια σταθεροποίηση και στην εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσε αύξηση κατά 28%.

Κρούσματα σήμερα: 905 στην Αττική - Υψηλός αριθμός σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Παπαευαγγέλου: «Συνεχίστε να κάνετε self tests»

Τόνισε, δε, ότι τα self tests διέγνωσαν το 35% των νέων κρουσμάτων κυρίως στο εργατικό δυναμικό, ενώ υπογράμμισε ότι η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας δεν αποτελεί ένα «τιμωρητικό μέτρο» και τους παρότρυνε να συνεχίσουν να κάνουν self-tests.

Επίσης, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.344 ασθενείς, ενώ ένας στους δύο είναι κάτω των 54 ετών και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανεμβολίαστοι.

Κορωνοϊός: 2.696 τα κρούσματα σήμερα - 9 νεκροί και 157 διασωληνωμένοι

Παπαευαγγέλου: «Ενδοοικογενειακή η διασπορά. Μικρό το ποσοστό κρουσμάτων σε τουρίστες»

Όσον αφορά στην πηγή της διασποράς των κρουσμάτων, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι γίνεται κυρίως μέσω των κοινωνικών συναθροίσεων, της διασκέδασης, αλλά και ενδοοικογενειακά, ενώ επεσήμανε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.

Τέλος, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων, που αποτελεί «το πιο δυνατό όπλο».

Μαγιορκίνης: «Το εμβόλιο δεν μας κάνει άτρωτους»

Από την πλευρά του, ο Επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο προφίλ των εμβολιασμένων, λέγοντας ότι «το εμβόλιο δεν μας κάνει άτρωτους».

Σημείωσε ακόμα πως αν εκτεθούμε σε μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε, ενώ ο εμβολιασμός μειώνει το φορτίο στη μύτη και δεν τον μεταδίδουμε εύκολα.

Όσα είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Πέμπτης 29/7.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top