Φολέγανδρος: Το νησί με την «άγρια» ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά

Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε και ποια αξιοθέατα να επισκεφθείτε

Δείτε στιγμιότυπα από τη «γοητευτική» Φολέγανδρο

Φολέγανδρος. Το νησί των Κυκλάδων στο νότιο Αιγαίο έχει «αφοσιωμένους» επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, οι οποίοι όλο και αυξάνονται με τα χρόνια. Τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη Φολέγανδρο; Η άγρια ομορφιά της που της δίνει μια ιδιαίτερη «γοητεία», αλλά και η γραφική Χώρα της με τα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια και τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια.  

Οι καλύτερες παραλίες στην Πιερία - Συνδυάστε βουνό και θάλασσα!

Φολέγανδρος- φωτογραφία από unsplash

Φολέγανδρος- φωτογραφία από unsplash

Τρεις είναι οι βασικοί οικισμοί της Φολεγάνδρου: το λιμάνι στο Καραβοστάσι, η Άνω Μεριά και η Χώρα, στην οποία χτυπά η «καρδιά» του νησιού. Το πιο γραφικό κομμάτι της Χώρας είναι μία γειτονιά, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάστρο.

Φολέγανδρος: Πώς θα πάτε

Ακτοπλοϊκή γραμμή συνδέει τον Πειραιά με τη Φολέγανδρο. Υπάρχει δρομολόγιο που διαρκεί περίπου 3-4 ώρες αλλά υπάρχει και πλοίο που φτάνει στο νησί, μετά από ταξίδι 7- 8 ωρών.

Φολέγανδρος- φωτογραφία από unsplash

Φολέγανδρος- φωτογραφία από unsplash

Γαλάζιες Σημαίες 2023: Η λίστα με τις 617 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Φολέγανδρος: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε

Η Φολέγανδρος έχει πολλές παραλίες που ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Σε κάποιες από αυτές η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω μονοπατιών. Όμως η θέα και τα κρυστάλλινα νερά θα σας αποζημιώσουν.

Παραλία Κάτεργο

Για πολλούς η παραλία Κάτεργο είναι η πιο ωραία παραλία του νησιού. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται με καραβάκι ή μέσω ενός μονοπατιού που σε 20-30 θα σας οδηγήσει στην παραλία. Είναι αρκετά μεγάλη και συνδυάζει την άμμο με λεπτό βοτσαλάκι. Ξεχωρίζει για τα καθαρά γαλανά νερά της. 

Παραλία Λιβαδάκι

Και η παραλία Λιβαδάκι είναι προσβάσιμη από θαλάσσης αλλά και μέσω μονοπατιού. Λαμβάνει εξίσου καλά σχόλια από τους επισκέπτες που την ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά της. Είναι από τις παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε.

Παραλία Άγιος Νικόλαος

Παραλία Άγιος Νικόλαος στη Φολέγανδρο- φωτογραφία από unsplash

Παραλία Άγιος Νικόλαος στη Φολέγανδρο- φωτογραφία από unsplash

Η παραλία του Αγίου Νικολάου έχει μεγάλη αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά και θα σας μαγέψει. Στο σημείο υπάρχει μια ταβέρνα για καφέ, φαγητό και σνακ.

Το νησί με τα τιρκουάζ νερά για μαγικές διακοπές!

Παραλία Αγκάλης

Απέχει μόλις 4 χλμ από τη Χώρα και βρίσκεται στο γραφικό κόλπο Βαθύ. Μπορεί να προσεγγιστεί με μηχανή, αυτοκίνητο ή το τοπικό λεωφορείο.Από την Αγκάλη ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν νότιο-ανατολικά στην παραλία Φηρά (15 λεπτά) ή Νοτιοδυτικά στην παραλία Γαλύφο (10 λεπτά). Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες εκδρομές με τοπικά καραβάκια στις κοντινές παραλίες του Αγίου Νικολάου (5 λεπτά) και το Λιβαδάκι (15 λεπτά).

Παραλία Πουντάκι

Το Πουντάκι είναι μια εναλλακτική ανατολική παραλία μεταξύ του Καραβοστάση και της παραλίας στο Λιβάδι. Η πρόσβαση γίνεται από ένα απότομο μονοπατάκι δίπλα από τον κεντρικό δρόμο. Είναι μία ιδανική παραλία με τους νότιους ανέμους.

Φολέγανδρος: Αξιοθέατα - Τι αξίζει να δείτε

Εντυπωσιακή είναι η εκκλησία της Παναγίας, η μεγαλύτερη εκκλησία της Φολέγανδρου. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στον βράχο πάνω από τη Χώρα και είναι χτισμένη κατά πάσα πιθανότητα στη θέση αρχαίου ναού. Υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή του 1687 που αναφέρεται στην ανακαίνιση του ναού.

Η εκκλησία της Παναγίας στη Φολέγανδρο- φωτογραφία από unsplash

Η εκκλησία της Παναγίας στη Φολέγανδρο- φωτογραφία από unsplash

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο Κάστρο της Φολεγάνδρου, τον μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές. Από τότε μέχρι σήμερα κατοικείται χωρίς διακοπή. Η βορεινή του πλευρά είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού. Τα σπίτια, αρκετά από τα οποία μετρούν πάνω από δέκα αιώνες ζωής, είναι κατοικημένα και σε καλή κατάσταση

Φολέγανδρος- φωτογραφία από unsplash

Φολέγανδρος- φωτογραφία από unsplash

Tips: Στη Φολέγανδρο έχετε πληθώρα επιλογών για φαγητό, καφέ και ποτό! Όποιο μαγαζί κι αν επιλέξετε να απολαύσετε το γεύμα σας... μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την καλασούνα, παραδοσιακή πίτα της Φολεγάνδρου με κρεμμύδι και ντόπιο τυρί αλλά και το επιδόρπιο με το καρπούζι που είναι ένας συνδυασμός με μουσταλευρία και καρπούζι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top