Κορωνοϊός: Πρόβλεψη για 5.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Τζανάκης: «70.000 – 100.000 τα ενεργά κρούσματα»

Μετά τον κύριο Σύψα, ο οποίος προειδοποίησε ότι πιθανόν να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα την ημέρα τον Αύγουστο, κι άλλοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν γιατί… χανόμαστε. 

Χθες ανακοινώθηκαν 3.109 νέα κρούσματα, με τα 1.517 να εντοπίζονται στην Αττική. Μεγάλη είναι επίσης η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, με χαρακτηριστική περίπτωση το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου καταγράφηκε αύξηση 530%, αλλά και η Αττική 106%.

Γώγος: «Μπορεί να φτάσουμε και τα 5.000 κρούσματα την ημέρα»

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος εκτίμησε πως η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία, προειδοποιώντας πως η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη. 

«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά κι αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες», είπε ο κ. Γώγος. 

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων είναι μετάλλαξη «Δέλτα»

Ο ίδιος δεν απέκλεισε τα κρούσματα να ξεφύγουν και να αγγίξουν τις 4.000 ακόμα και τις 5.000 και τόνισε πως οι κρίσιμες ηλικίες είναι οι άνω των 50. Ωστόσο εξήγησε πως λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι. 

«Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% - 95% από βαριά νόσηση»

Σύμφωνα με τον καθηγητή κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν γρήγορα οι ηλικίες αυτές, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πιεστούν και πάλι τα νοσοκομεία. 

Κορωνοϊός: «Ένας μπορεί να κολλήσει 100 σε κορωνοπάρτι»

«Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των τριών κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν, κλινικές covid και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε πως θα έχουμε κι εκεί κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», είπε.

Σαρηγιάννης: «Δεν αποκλείω νέο lockdown λόγω της πίεσης στο σύστημα υγείας»

Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών χαρακτήρισε «δυσάρεστο φαινόμενο το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο 100% ο εμβολιασμός τους. 

Τζανάκης: «70.000 – 100.000 τα ενεργά κρούσματα»

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, ο οποίος αποκάλυψε πως σύμφωνα με τα μοντέλα που μελετά τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν αυτή τη στιγμή τις 70.000 – 100.000.

Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα την ημέρα

«Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 – 100.000, οι άνθρωποι δηλαδή που δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Πρόκειται για τα κρούσματα που νοσούν σωρευτικά μέσα σε ένα 14ημερο περίπου», είπε, αποκαλύπτοντας τη ζοφερή επιδημιολογική εικόνα. 

Λινού: «Δε θα αποφύγουμε το lockdown χωρίς μέτρα»

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Α. Λινού από την πλευρά της, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 είπε πως γίνονται προσπάθειες αποφυγής ενός τέταρτου lockdown και της διασποράς του ιού. Ωστόσο διευκρίνισε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη λήψη μέτρων. 

Σύψας: «Το φθινόπωρο θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι»

Μάλιστα ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε πως αν αυξηθούν δραματικά οι πανδημικοί δείκτες, δηλαδή αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, διασωληνωμένων και νεκρών, τότε δεν αποκλείεται ένα τέταρτο lockdown με τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

«Γι’ αυτό τρέξτε να εμβολιαστείτε», είπε χαρακτηριστικά. 

«Όλοι αυτή τη στιγμή πρέπει να επιστρατευθούμε και να συστρατευθούμε να πείσουμε το σύνολο των συνανθρώπων μας να εμβολιαστούν, με όποιον τρόπο», πρόσθεσε η κ. Λινού και τόνισε πως θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι ότι δεν είναι ακόμα γνωστό τι συνέπειες θα έχει για τα παιδιά μας σε τρία τέσσερα χρόνια, αν νοσήσουν τώρα από κορωνοϊό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top