Προειδοποίηση Σύψα: «Μπορεί να φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο»

«Δεν προλάβαμε να εμβολιαστούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 4ο κύμα»

«Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα» προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει ακόμη και τις 15.000- 20.000 μέσα στον Αύγουστο. 

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 3.000 τα κρούσματα σήμερα - 4 οι νεκροί

Ο καθηγητής εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πολύ σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται  ενδεχομένως κάθε βδομάδα  ή και νωρίτερα. «Θα μπούμε στη λεγόμενη εκθετική φάση», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολύς κόσμος είναι ανεμβολίαστος. «Αν είχε εμβολιαστεί το 80%, δε θα κουβεντιάζαμε για επιδημία. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να εμβολιαστούμε και αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το επόμενο κύμα της πανδημίας» είπε ο Νίκος Σύψας.

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων είναι μετάλλαξη «Δέλτα»

Το καλό είναι ότι δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Σχετικά με αυτό, ο καθηγητής σχολίασε ότι πλέον προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δε νοσούν συνήθως.

«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ' ότι ένας άνθρωπος  άνω των 18 ετών» εξήγησε, επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

Κορωνοϊός: 1.571 κρούσματα στην Αττική- «Ανέβηκαν» σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. «Δε θα υπάρξει καμία εξαίρεση, κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

«Μιλάμε πολύ για μακροχρόνιες επιπλοκές του εμβολίου, που δεν τις ξέρουμε. Όμως ξέρουμε όμως τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid. Το 10% έως 20% όσων νοσήσουν, θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Βλέπουμε ανθρώπους στο ιατρείο μας που είχαν νοσήσει πριν από τρεις- έξι μήνες, οι οποίοι έχουν τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτή θα είναι η επόμενη επιδημία μετά την Covid» τόνισε ο καθηγητής Σύψας. 

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον εμβολιασμό με τη φυσική νόσηση, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, συγκρινόμενη με τον εμβολιασμό

O καθηγητής Σύψας αναφέρθηκε επίσης και στην περίπτωση που ο εμβολιασμένος νοσήσει. Όπως είπε, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όμως τόνισε ότι ο εμβολιασμένος δε θα χρειαστεί να πάει ούτε στο νοσοκομείο, ούτε στο νεκροτομείο. Ακόμη, ανέφερε πως ο εμβολιασμένος που νοσήσει μεταδίδει ελάχιστα τον ιό, γιατί είναι χαμηλό το ιικό του φορτίο.

Αστικά λύματα: Αύξηση του ιικού φορτίου 530% στο Ηράκλειο, 106% στην Αττική

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν πυρκαγιά» υπογράμμισε και τόνισε ότι το ζήτημα είναι να «χτίσουμε» το τείχος ανοσίας με το εμβόλιο, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε ένα τεράστιο τίμημα. Τέλος, κάλεσε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, υπενθυμίζοντας πως για να έχουμε τείοχος ανοσίας πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 85% λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, και προς το παρόν μόνο το 45% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top