Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη για 18.000 κρούσματα την ημέρα

Φόβοι για νέο οριζόντιο lockdown

Όλο και χειρότερη είναι η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη χώρα, λόγω της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα. Τα σενάρια των επιστημόνων είναι εφιαλτικά και προβλέπουν εκτίναξη των κρουσμάτων σε πρωτοφανή επίπεδα. 

Ήδη χθες, Σάββατο ανακοινώθηκαν 2.327 νέα κρούσματα, σημαίνοντας νέο συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, οι οποίοι έχουν προβλέψει ακόμα και 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. 

Κρούσματα σε τέταρτη κατασκήνωση στο Σοφικό Κορινθίας

Ωστόσο οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι εφιαλτικές. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη να προβλέπει ακόμα και 18.000 κρούσματα την ημέρα. 

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου προβλέψεων, αν δεν ανακοπεί άμεσα το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα. 

Κορωνοϊός: Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 4.340, όμως αν επιβεβαιωθούν τα δυσοίωνα σενάρια, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες κατά πολύ. 

Πάντως, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως κατά πάσα πιθανότητα δε θα φτάσουμε στα 18.000 κρούσματα την ημέρα γιατί η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. 

Κορωνοϊός: Εφιαλτικά σενάρια για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο

«Αν όμως δεν επιταχύνουμε σημαντικότατα τον ρυθμό εμβολιασμού η δυναμική θα είναι τέτοια, θα υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που δεν έχουν επιτύχει ανοσία που θα φτάσουμε σε πολύ υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και με μεγάλη ταχύτητα», είπε και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν τώρα και να μην το αμελήσουν. 

Πιθανό τέταρτο lockdown

Εξήγησε ακόμα πως τα σενάρια των 18.000 κρουσμάτων σχετίζονται με το επίπεδο εμβολιασμού και τον ρυθμό των εμβολιασμών και προειδοποίησε ότι για να τα αποφύγουμε θα πρέπει το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε φτάσει στο 67% των πλήρως εμβολιασμένων. 

Σαρηγιάννης: «Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται μέσα σε 15 δευτερόλεπτα»

Αν δε συμβεί αυτό, τότε είναι μαθηματικό βέβαιο, σύμφωνα με τον κύριο Σαρηγιάννη, ότι θα οδηγηθούμε σε νέα οριζόντια μέτρα και ενδεχομένως σε νέο lockdown. 

«Δεν πρέπει να ξορκίζουμε το lockdown. Θα πρέπει να υπάρχει στο μυαλό των ιθυνόντων ως ύστατη λύση που όμως, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα lockdown 15 ημερών – με πλήρες όμως κλείσιμο δραστηριοτήτων- θα μπορούσε αν χρειαστεί να μαζέψει” σημαντικά την κατάσταση», είπε στο «Βήμα της Κυριακής».

Επανέλαβε τέλος πως στο τέταρτο κύμα θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι και έκανε μια ύστατη έκκληση προς όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top