Κορωνοϊός: Επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Ράβε ξήλωνε από την κυβέρνηση μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η λειτουργία της εστίασης με ασφαλείς όρους και συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, την ώρα που αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης. 

Και αυτό γιατί η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και η πορεία των εμβολιασμών είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας τις τελευταίες μέρες. 

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εμβολιασμένων σε μπαρ, καφέ και εστιατόρια

Το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους προσπαθεί να ισορροπήσει δημιουργώντας ένα πλαίσιο υγειονομικής προστασίας, προσπαθώντας να αποφύγει τα πισωγυρίσματα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ωστόσο, μιλώντας στο Mega αποκάλυψε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης. 

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς. Είναι άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή. Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν» είπε.

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έρχονται μετά την αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσοχή των ιθυνόντων πέφτει στα νησιά, γι’ αυτό άλλωστε και αυστηροποιούνται οι κανόνες μετακίνησης των ταξιδιωτών με πλοία. Θα υπάρξουν επίσης στοχευμένα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, ώστε να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού, μιας και στα νησιά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας είναι πεπερασμένες. 

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις 15 Ιουλίου

Εν αναμονή πάντως ενδεχόμενων νέων ανακοινώσεων, αυτό που γνωρίζουμε έως τώρα είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, διαχωρίζοντάς τους σε covid free και μεικτούς. 

Νέα μέτρα: Μόνο για τους εμβολιασμένους οι κλειστοί χώροι στην εστίαση

Δεν αποκλείεται μάλιστα τα μέτρα να μην ισχύσουν από τις 15 Ιουλίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, αλλά να πάρουν μια μικρή παράταση. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» εάν θα λειτουργήσουν και με ποιον από τους δύο τρόπους θα λειτουργήσουν τους χώρους τους, καθώς εάν δεν το πράξουν θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Νέα μέτρα: Καμπάνες αλλά και επιβράβευση των επιχειρήσεων διασκέδασης

Παράλληλα, οι επιχειρηματίες των κέντρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης υποχρεούνται να έχουν στην είσοδό των καταστημάτων τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Πρόστιμα στους παραβάτες

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων θα επιβάλλονται πρόστιμα από 3.000 – 10.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γ.γ. Εμπορίου – Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Ψηφιακοί έλεγχοι

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr και η ειδική εφαρμογή, την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών.

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει για εστίαση, αθλητισμό, θέατρα

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

  • Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό
  • Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού
  • Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr να ενημερωθούν,  εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτής λειτουργίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν, εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα προβλεπόμενα μέτρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top