Εστίαση: Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τον έλεγχο των εμβολιασμένων

«Πονοκέφαλος» για τους καταστηματάρχες ο διαχωρισμός

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των νέων μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ η εφαρμογή για τον έλεγχο όσων έχουν εμβολιαστεί.

Όπως είπε ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο Mega, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη περίπου στις 10 Ιουλίου.

Γεωργαντάς: Η εφαρμογή θα διαπιστώνει απλά τη γνησιότητα του εγγράφου

«Το μόνο που θα κάνει η εφαρμογή είναι να διαπιστώνει η γνησιότητα του εγγράφου», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη έως τα τέλη της εβδομάδας.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε πως κανείς δε θέλει να αποκλείσει από την κοινωνική ζωή τους ανεμβολίαστους, αλλά σημείωσε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και της οικονομίας».

Όπως είπε, δικαίωμά του εάν κάποιος θέλει να μην εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να δώσουμε πίσω τα δικαιώματα, που είχαν στερηθεί, οι εμβολιασμένοι.

«Δεν αποκλείουμε κανέναν από το συμμετέχει στην κοινωνική ζωή. Πρέπει, όμως, να κάνει το αρνητικό μοριακό τεστ ή rapid test, για να διαπιστωθεί εάν είναι φορέας ή όχι του ιού», σημείωσε.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος στην είσοδο των καταστημάτων

Ο έλεγχος στην είσοδο θα γίνεται με μια ψηφιακή εφαρμογή, η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid -free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test ή PCR).

Γεωργιάδης: Υπάρχει το εμβόλιο, τέλος το «κάθομαι και παίρνω λεφτά»

Η εφαρμογή θα είναι δωρεάν και θα κατεβαίνει από το gov.gr, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να έχουν το πιστοποιητικό ή το αποτέλεσμα του τεστ είτε σε ηλεκτρονική μορφή (σε κινητό ή τάμπλετ) είτε εκτυπωμένο σε χαρτί.

Μητσοτάκης: Η χώρα δε θα ξανακλείσει για τους ανεμβολίαστους

«Η εφαρμογή θα κάνει το εξής: θα ανάβει πράσινο όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί και θα σου λέει: ότι πράγματι έχεις ένα έγκυρο πιστοποιητικό. Στην πραγματικότητα δηλαδή θα κοιτάζει το πιστοποιητικό και θα μπορεί να διαπιστώσει ότι είναι ένα έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αντίστοιχα ένα έγκυρο πιστοποιητικό αρνητικού τεστ», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Αμιγείς και μικτοί χώροι στα καταστήματα από 15 Ιουλίου

Η εφαρμογή των «προνομίων» (ή διευκολύνσεων, όπως τις αποκαλεί η κυβέρνηση) για τους εμβολιασμένους πολίτες θα ξεκινήσει από τις 15 Ιουλίου.

Προνόμια εμβολιασμένων: Όρθιοι και χορός στα covid free καταστήματα

Οι χώροι θα χωρίζονται σε αμιγείς και σε μικτούς, με την επιλογή να ανήκει στον εκάστοτε επιχειρηματία.

Η χωρητικότητα στους κλειστούς χώρους για τους εμβολιασμένους θα κυμαίνεται από 75% έως 85%, ενώ στους μικτούς από 25%-75%.

Στους αμιγείς χώρους θα επιτρέπονται μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι, αφού έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, και όσοι έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Παγκόσμιος συναγερμός: Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα

Στους αμιγείς χώρους δεν απαιτείται η χρήση μάσκας, σε αντίθεση με τους μικτούς.

Στους μικτούς χώρους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

«Πονοκέφαλος» για τους καταστηματάρχες ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στην εστίαση.

Περιοριστικά μέτρα μόνο στους ανεμβολίαστους από φθινόπωρο

Ο Τηλέμαχος Νικολετάτος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, δήλωσε πως οι καταστηματάρχες δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να μπουν στη θέση να διαχωρίζουν τους πελάτες τους και τόνισε πως η εστίαση μετράει πολλές «πληγές» τα τελευταία χρόνια.

«Δεν είμαστε έτοιμοι, ιδιαίτερα τα συνοικιακά μαγαζιά και τα μαγαζιά στην επαρχία. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μπούμε στο θέμα του διαχωρισμού. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες στο Facebook κατά των διαχωρισμών των μαγαζιών, υπάρχουν φίλοι και συνάδελφοι που με ρωτάνε “είμαι ανεμβολίαστος, θα με πετάξεις έξω;”. Θα υπάρξουν μικτές παρέες. Η εστίαση έρχεται από μία περίοδο τουλάχιστον λαβωμένη μετά τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος και τα lockdown. Πάμε να μπούμε σε μία κανονικότητα και μας λένε “στοπ, διώξε τους μισούς πελάτες”», δήλωσε στο Mega.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top