Ένας «έξυπνος κήπος» λεβάντας στα Σεπόλια

Το pocket park θα δεσμεύει το βροχινό νερό και θα μειώσει τη φωτορύπανση

πάρκο τσέπης στα Σεπόλια

Ένας ακόμη βιοκλιματικός θύλακας και μια «πράσινη ανάσα» στον αστικό ιστό της Αθήνας αποτελεί το νέο «πάρκο τσέπης», που δημιουργήθηκε στα Σεπόλια. Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πραγματοποιήθηκαν βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας, ενώ οι επεμβάσεις που έγιναν ήταν όσο το δυνατόν ήπιες, χωρίς να επιβαρύνουν το αστικό περιβάλλον.

Το νέο πάρκο τσέπης στα Σεπόλια

Αριστερά ο χώρος όπως ήταν πριν και δεξιά όπως έγινε μετά (φωτογραφία Δήμος Αθηναίων)

Ξεκινά η ανάπλαση της εμβληματικής Πλατείας Θεάτρου

Ένας «έξυπνος κήπος» λεβάντας στα Σεπόλια

Με στόχο την περιβαλλοντική αποσυμφόρηση της γειτονιάς των Σεπολίων, στο πλαίσιο του έργου, ο εγκαταλελειμμένος χώρος στην οδό Δράμας μετατράπηκε σε ένα κήπο λεβάντας.

Το νέο «πάρκο τσέπης» στα Σεπόλια

Αριστερά ο χώρος όπως ήταν πριν και δεξιά όπως έγινε μετά (φωτογραφία Δήμος Αθηναίων)

Συνολικά φυτεύτηκαν 190 νέα αρωματικά φυτά, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλοι θάμνοι με κυρίαρχα τη λεβάντα, το δεντρολίβανο, τη μυρτιά και το θυμάρι, ενώ ανανεώθηκαν πλήρως οι υποδομές του πάρκου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, επισκέφθηκε το πάρκο στα Σεπόλια (φωτογραφία Δήμος Αθηναίων)

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί ο φωτισμός με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης. Τα φώτα του πάρκου τις πρώτες νυχτερινές ώρες θα φωτίζουν 100%, έπειτα για 4 ώρες 80% και μετά θα λειτουργούν στο 25% της απόδοσής τους, ως φωτισμός ασφαλείας μέχρι το πρωί.

Πώς άλλαξε το νέο «πάρκο τσέπης» στα Σεπόλια - Φύτεψαν λεβάντα

Το pocket park στα Σεπόλια εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» (φωτογραφία Δήμος Αθηναίων)

Παράλληλα, οι διάδρομοι διαστρώθηκαν με χαλίκι, έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα σκληρά υλικά και το πάρκο να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής. Τα υλικά διαχωρισμού και επίστρωσης είναι από ξύλο, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλωμένα ξύλα ή άλλα φυσικά υλικά.

Το νέο «πάρκο τσέπης» στα Σεπόλια

Διατηρήθηκε και ανανεώθηκε η τοιχογραφία των Atenistas (φωτογραφία Δήμος Αθηναίων)

Επιπλέον, κάποια στοιχεία που υπήρχαν στο χώρο από παρέμβαση που είχε γίνει στο παρελθόν από την ομάδα των Atenistas, όπως η εντυπωσιακή τοιχογραφία, διατηρήθηκαν και ανανεώθηκαν.

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς τα παιδιά τον Ιούνιο-Ιούλιο

Το pocket park στα Σεπόλια εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» και είναι το τρίτο πάρκο. Τα δύο προηγούμενα βρίσκονται στο Παγκράτι και το Μεταξουργείο, ενώ συνολικά είναι το πέμπτο πάρκο που αποκτά η Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top