Μετάλλαξη Δέλτα: Η αύξηση κρουσμάτων φέρνει σενάρια επιστροφής της μάσκας

Τεράστια ανησυχία για τέταρτο κύμα κορωνοϊού

Τα 1.001 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν μετά από καιρό το Σάββατο σήμαναν κόκκινο συναγερμό σε επιστήμονες και κυβέρνηση. Η απειλή ενός τέταρτου κύματος πανδημίας καραδοκεί, την ώρα που μεγάλο ποσοστό πολιτών διστάζει να εμβολιαστεί. 

Κορωνοϊός: Πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 80,6% σε σύγκριση με τα κρούσματα της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανέβηκε στο 2,3%, ενώ βρισκόταν λίγο πάνω από το 1%.

Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 4.752 κρούσματα, σε σχέση με τα 2.630 που είχαν ανακοινωθεί την αμέσως προηγούμενη. 

Νέα μέτρα: Διακοπές με πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test ή PCR

Οι φόβοι για μια ενδεχόμενη ανατροπή της επιδημιολογικής κατάστασης επιβεβαιώθηκαν και πλέον η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται σημαντικά ανησυχητική, ειδικά σε συνδυασμό με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τον Αύγουστο το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού Δέλτα, που είναι πάρα πολύ μεταδοτικό θα αποτελεί το 90% των διαγνώσεων. Προς το παρόν οι κρίσιμοι δείκτες παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, όμως είναι γνωστό πως ο αριθμός των νοσηλειών, των διασωληνωμένων και των θανάτων ακολουθούν την αυξητική πορεία των κρουσμάτων δύο εβδομάδες μετά την έξαρσή τους. 

Παυλάκης: Αν συνεχιστεί έτσι, το φθινόπωρο θα είναι μη διαχειρίσιμο

Πάντως έως χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 177, ενώ οι νέοι θάνατοι ήταν σε μονοψήφιο αριθμό (6).

Κορωνοϊός: Σενάρια για επιστροφή της μάσκας

Μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα οι ειδικοί αναμένουν έξαρση της πανδημίας πριν από τον τέλος Ιουλίου. 

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να ανατραπεί το χαλαρό πλαίσιο που έχει τεθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και να επιστρέψουν και πάλι κάποιοι περιορισμοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις συζητήσεις των ειδικών πρώτο θέμα είναι η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Παγκόσμιος συναγερμός: Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα

Η άρση του συγκεκριμένου μέτρου άλλωστε είχε προβληματίσει αρκετά τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ενώ την περασμένη Πέμπτη, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας , Β. Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης είχε κάνει ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

Όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα καταγραφεί αυτήν την εβδομάδα και από την πορεία που θα διαγράψουν οι εμβολιασμοί. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top