AstraZeneca: Με SMS θα ενημερώνονται οι πολίτες για να αλλάξουν το εμβόλιο

Ανησυχία μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής - Τι θα γίνει με τη β' δόση

Με SMS θα ενημερώνονται από τις επόμενες ημέρες οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca, προκειμένου να αλλάξουν εμβόλιο εάν το επιθυμούν.

AstraZeneca: Τέλος το εμβόλιο στους κάτω των 60 - Τι θα γίνει με τη 2η δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άλλαξε τη σύστασή της για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και προτείνει πλέον να γίνεται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών. Ωστόσο, όσοι πολίτες είναι κάτω των 60 και επιθυμούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, μπορούν να το κάνουν, όπως επεσήμανε χθες ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Απριλίου οι πολίτες ηλικίας 30 με 44 ετών είχαν μόνο μια επιλογή για εμβολιασμό, αυτή με AstraZenecα. Έναν μήνα αργότερα, η πλατφόρμα άνοιξε με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Ραντεβού για εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18- 24 ετών την Τετάρτη

Για όσους πρέπει να κάνουν μόνο τη δεύτερη δόση του εμβολίου, παραμένει η σύσταση η δεύτερη δόση να γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας στη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σπάνιος, μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, όσοι εμβολιάστηκαν μόνο με την 1η δόση του AstraZeneca και φοβούνται να κάνουν τη 2η δε θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Κικίλιας: Να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του AstraZeneca

Για τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα, μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο της AstraZeneca- φωτογραφία ΑΡ

Το εμβόλιο της AstraZeneca- φωτογραφία ΑΡ

Ισχυρή σύσταση να αποφύγουν τη β' δόση του εμβολίου με AstraZeneca όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  2. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  3. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Φρένο» από την Ευρώπη για το AstraZeneca

  • Σε Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, τα εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας χορηγούνται σε άτομα άνω των 60.
  • Στη Γαλλία στους άνω των 55.
  • Δανία και Νορβηγία δεν χορηγούν το εμβόλιο της Άστρα σε καμία ηλικιακή ομάδα.

Εμβολιασμοί: Ποσοστά εμβολιασμένων στην Ελλάδα

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 6.910.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 4.260.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 40,5% και 2.810.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, ποσοστό 27%.

Εμβόλια: Πόσες παραδόσεις αναμένονται από τις εταιρίες

Η εταιρεία Pfizer αύξησε κατά λίγο τις παραδόσεις του Ιουνίου, οπότε η συνολική παράδοση θα είναι 2.212.000 δόσεις. Επίσης, έχουμε τις παραδόσεις του Ιουλίου, που θα είναι στο 1.555.000 και τις συνολικές του τρίτου τριμήνου, δηλαδή Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, που θα είναι 4.880.070 δόσεις.

Η εταιρεία Johnson μάς έδωσε μέχρι στιγμής για το μήνα 152.712 δόσεις και περιμένουμε μια αύξηση από αυτήν την εταιρεία.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτίμησε χθες, ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με δεδομένο ότι θα έχουμε ανταπόκριση από τους πολίτες, ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top