Ραντεβού για εμβόλιο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18- 24 ετών την Τετάρτη

Θα είναι διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα

Όσα είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για να κλείσουν τα ραντεβού τους οι πολίτες 18 - 24 ετών, την ερχόμενη Τετάρτη 16 Ιουνίου. Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα είναι διαθέσιμα και τα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) γι' αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες 25 - 29 ετών και ήδη έχουν προγραμματιστεί 93.000 ραντεβού. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί και με τα τρία σκευάσματα: της Johnson & Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και Moderna.

Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας».

Eμβολιασμοί Ελλάδα: Πόσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με ποια εμβόλια

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 6.910.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 4.260.000 με την πρώτη δόση (40,5%) και 2.810.000 με τις δύο δόσεις (27%).

Aπό το σύνολο των εμβολιασμών μέχρι τώρα:

  • οι 4.943.682 είναι με το εμβόλιο της Pfizer
  • 1.067.533 με AstraZeneca
  • 685.416 με το σκεύασμα της Moderna
  • και 162.276 με το Johnson&Johnson

Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας, ο κ.Θεμιστοκλέους εκτιμά ότι θα επιτευχθεί  εντός του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι έχουν προγραμματιστεί 275.000 νέα ραντεβού το τελευταίο δεκαήμερο.

Εμβόλιο: Δεύτερη δόση με AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών

Βάσει της νέας σύστασης της Επιτροπής Εμβολιασμών, το εμβόλιο της AstraZeneca προτείνεται να χορηγείται στους άνω των 60 ετών. Όμως επειδή δεν πρόκειται για απαγόρευση αλλά για σύσταση, όσοι θέλουν μπορούν να το κάνουν. 

AstraZeneca: Τέλος το εμβόλιο στους κάτω των 60 - Τι θα γίνει με τη 2η δόση

Όσον αφορά στη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Εμβολιασμοί: Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Σχετικά με τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά τη νόσηση. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό νωρίτερα, αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους. Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση.

Αυτή που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων, οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, θα δίνεται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Εμβολιασμοί κατ' οίκον και όσων έκαναν την πρώτη δόση στο εξωτερικό

Τη δυνατότητα να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, έχουν όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό, προσκομίζοντας σε ΚΕΠ τα έγγραφα που χρειάζονται.

Κλείνοντας ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στο τέλος του μήνα ξεκινάει ο εμβολιασμός κατ΄οίκον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top