Εμβολιασμός: Όλες οι νέες οδηγίες μετά τα πέντε περιστατικά θρομβώσεων

Κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca – Τι ισχύει για τα παιδιά

Η ενημέρωση για τα εμβόλια από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου. (27/5)

Κανονικά, χωρίς αλλαγή στα ηλικιακά όρια, συνεχίζονται στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε χθες η επιτροπή. Ωστόσο προχώρησε σε σύσταση αναφορικά με τις γυναίκες που βρίσκονται κάτω των 50 ετών να προτιμήσουν ένα εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer, Moderna).

Συνολικά, έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 5.206.825 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Τουλάχιστον 3.416.300 πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ 1.880.694 έχουν εμβολιαστεί πλήρως. 

εμβόλιο AstraZeneca

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca για όλες τις ηλικίες στη χώρα μας

Στην επικράτεια λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται με την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Παρενέργειες εμβολίων: Σε ποια δόση εκδηλώνονται

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό στα νησιά προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και οι παραδόσεις εμβολίων γίνονται κανονικά. 

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου - ποσοστό 34% και περισσότεροι από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι - ποσοστό 20%.

Εμβολιασμός: Οι νέες οδηγίες που δόθηκαν

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας έδωσαν νέες οδηγίες για τα εμβόλια. 

AstraZeneca: Τρεις περιπτώσεις εγκεφαλικού λόγω θρόμβωσης στη Μ. Βρετανία

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου και τα τέσσερα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους. Η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS που προκαλεί θρομβώσεις είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. 

AstraZeneca

Συστήνεται στις γυναίκες κάτω των 50 να κάνουν τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca

«Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

ΕΜΑ για AstraZeneca: Να μην κάνει τη 2η δόση όποιος παρουσίασε θρόμβο

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου.

Για τον λόγο αυτό η επιτροπή αποφάσισε ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς κρίθηκε ότι η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Εμβόλιο: Ανοίγει το Σάββατο η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 30-34 ετών

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η ανταπόκριση των πολιτών ηλικίας 35 - 39 ετών κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας των ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κρίνεται ικανοποιητική.

Γεωργαντάς: Δε θα εμβολιαστούν με AstraZeneca οι 20-29

Όπως είπε ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού, δηλαδή ήδη 51.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Το Σάββατο 29 Μαΐου μάλιστα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 30 - 34 ετών.

Στόχος είναι μέχρι τις 7 Ιουνίου, να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες πολίτες της Ελλάδας (18 ετών και άνω).

ΕΟΦ: Πέντε περιστατικά θρόμβωσης σε σύνολο 905.915 δόσεων

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ αναφέρει ότι στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί πέντε περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca σε σύνολο 905.915 δόσεων. 

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα ποσοστά που αφορούν το ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικών θρόμβωσης ανά ηλικιακή ομάδα.

ΕΟΦ: Δύο περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη σχετίζονται με το AstraZeneca

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρεται ότι σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

AstraZeneca: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και ως επαναληπτικό

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 12-15 ετών

Ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τη χορήγηση ή μη του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς σε αυτές τις ηλικίες σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ.

Pfizer ή AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα

«Από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ κάποιο εμβόλιο και για νεαρότερες ηλικίες, θα μπει στο σχεδιασμό μας και με βάση την προτεραιοποίηση η οποία υπάρχει και πάντα οργανωμένα, δομημένα και με σωστή πληροφόρηση στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία, θα δοθεί η δυνατότητα αυτή», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος η Μαρία Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως δεδομένου ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει πάρει έγκριση για ηλικίες άνω των 16 ετών, ήδη χορηγείται και στην Ελλάδα σε αυτές τις ηλικίες που όμως πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top